Ваксината на BioNTech за 12-15 годишни деца ще е достъпна в ЕС от юни

BioNTech заяви днес, че очаква неговата ваксина за Covid-19, разработена съвместно с Pfizer, да бъде достъпна за 12 до 15-годишни в Европа от юни. Изпълнителният директор на германската компания Угур Шахин заяви пред "Шпигел", че е "в последния етап" от подготовката на представянето си за европейско регулаторно одобрение. Оценката на данните от проучването "отнема средно четири до шест седмици", добави той.

Ваксинирането на деца се разглежда като важна следваща стъпка към стадния имунитет и прекратяване на пандемията. Перспективата да бъдат ваксинирани по-големи деца преди началото на следващата учебна година би облекчила също напрежението върху родителите, които жонглират между изискванията за домашно обучение и работата си.

"Много е важно да се даде възможност на децата да се върнат към нормалния си училищен живот и да им се позволи да се срещат с приятелите си", каза Шахин пред „Шпигел“.

BioNTech/Pfizer вече кандидатстваха за спешно разрешение от САЩ за тяхната ваксина за 12 до 15-годишни по-рано този месец. Шахин очаква да подаде подобно искане до Европейската агенция по лекарствата (EMA) следващата сряда, каза той.

Този ход идва, след като BioNTech и Pfizer обявиха в края на март, че фаза 3 на клиничните изпитвания на тяхната ваксина за деца на възраст между 12 и 15 години показват, че тя е 100% ефективна за предотвратяване на болестта. Двете компании се стремят и към одобрение за по-малки деца от шест месеца нагоре.

„През юли първите резултати за деца от 5 до 12 години могат да бъдат на разположение, а тези за по-малките деца през септември“, каза той.

Текущите до момента тестове са "много обнадеждаващи", каза Шахин, създавайки предпоставка "децата да са много добре защитени с ваксината".

Ваксината на BioNTech/Pfizer се основава на нова иРНК технология и е първата ваксина срещу Covid-19, одобрена на Запад в края на миналата година. /БГНЕС, АФП