Ваксината срещу коронавирус: Защо ще е трудно да се сдобием с BioNTech

В Европа и в САЩ се откриват хладилни ферми за съхраняване на бъдещата ваксина срещу коронавирус. Но далече не всички държави имат такава възможност. В някои региони препаратът може да се окаже недостъпен.

Пускането на ваксината срещу COVID-19, разработена от фармацевтичните компании BioNTech и Pfizer, може да ознаменува началото на края на пандемията. За доставката ѝ до различни държави по света, обаче, ще бъдат необходими огромни транспортни и логистични ресурси. Причината за това е, че новият препарат трябва да се съхранява при температура –70º С, а след размразяването му срокът му на годност е около 5 дни при температура 2-8º С.

Тези изисквания за съхранение затрудняват значително транспортирането на препарата. Сега за превоза на бързоразвалящи се продукти се използват т. нар. „хладилни вериги”, които, за съжаление, не са предназначени за такива екстремни температури.

Компания Pfizer предлага собствено краткосрочно решение: Тя разработи специални термични камери с размера на средноголям куфар, в който могат да се съберат до 5 000 дози от препарата. Напълнени със сух лед, те могат да съхраняват ваксината при необходимата температура в продължение на 10 дни, стига да не се отварят.

Но дори и в тези сандъчета препаратът ще има само няколко дни срок, за да стигне до местоназначението си. След това той трябва да бъде използван в рамките на 5 дни, ако няма възможност да бъде съхраняван при температура –70º С. В такъв случай ваксината може да просъществува още 6 месеца.

Ваксина само за богатите?

Технологията на свръхдълбоко замразяване вече се използва в болниците и изобщо не се прилага в медицината в държави с ниско ниво на доходите.

„Създаването на логистика за използването на ваксина, която трябва да бъде съхранявана при такава температура, предполага огромни инвестиции”, разказва проф. Тоби Питърс от Енергийния институт на университета в Бирмингам. В много населени места в слаборазвитите южни държави не разполагат дори с обикновен хладилник за съхранение на ваксини, подчерта той.

Що се отнася до богатите държави, този проблем е решим, дори и да бъде трудно от гледна точка на логистиката. Центровете на компания Pfizer в белгийския град Пюрс и в Каламазу (щата Мичиган) разполагат с големи мощности за съхранение при дълбоко замразяване. Освен това се планира да бъдат използвани т. нар. хладилни ферми, например в германския град Карлсруе.

Компанията ще използва специални контейнери на Pfizer, снабдени с GPS, за да превозва ежедневно около 7,5 млн. дози от центровете си в Пюрс и Каламазу до летищата.

За транспортирането на ваксината се подготвят и различни логистични и куриерски компании.

Американската UPS построи две хладилни ферми в Нидерландия и в САЩ, а германската DHL откри нов хладилен склад в Индианаполис. Германия планира, освен това, да закупи хладилници със свръхниска температура и да оборудва с тях около 60 центъра за ваксиниране. Цената на тези уреди е между 10 и 20 000 евро.

Бедните държави ще чакат други ваксини

Ясно е, че тези хладилни камери са достъпни само за богатите държави.

За по-голямата част от бъдещите ваксини ще е необходима температура –70º С, което ние в Индия просто не можем да осигурим, така че забравете за това, признава пред агенция „Блумбърг“ експертът по въпросите на общественото здраве проф. Сундарараман от Ню Делхи.

Когато представи резултатите от своята работа за третото тримесечие на годината, фирма BioNTech заяви, че работи върху създаването на по-стабилна версия на препарата, която да може да се съхранява по-продължително време в обикновен хладилник. Но дори и такъв резултат не би намалил драстично логистичните изисквания.

Възможно е развиващите се държави просто да се наложи да почакат появата на други ваксини, които са в процес на разработка. Много от тях няма да се нуждаят от дълбоко замразяване или от замразяване изобщо.

BioNTech и Pfizer планират да пуснат 1 млрд. дози от ваксината

Европейският съюз вече сключи договор с BioNTech и Pfizer за закупуването на 300 млн. дози двуфазна ваксина, с която ще може да бъдат ваксинирани 150 млн. европейци.

Препаратът все още не е лицензиран, но имайки предвид многообещаващите резултати от изпитанията, се очаква този въпрос скоро да бъде решен. Много анализатори смятат, че в САЩ още до края на тази година ще бъдат пуснати дози по спешност. Европейската агенция по лекарствените средства вероятно също ще се придържа към тези срокове.

Представителите на Pfizer вече обявиха, че възнамеряват да започнат доставките до края на 2020 г. Компанията се надява, че дотогава ще бъдат произведени около 100 млн. дози от препарата, а за 2021 г. планира производството на поне 1 млрд. /ДВ