Ваксинираните германци вече с привилегии

Гражданите, ваксинирани срещу коронавирус, които са развили имунитет, ще могат да пазаруват, без да се налага да си правят тест за COVID-19, и да пътуват без да спазват карантина. Това заяви ръководителят на Министерството на здравеопазването на Германия Йенс Шпан в интервю за „Билд ам Зонтаг“.

"Тези, които са получили ваксината, ще могат да пазаруват или да ходят в козметични и фризьорски салони без тестове. Също така, според института "Роерт Кох", вече няма да е необходимо да спазват карантина", каза Шпан.

Според него окончателното решение ще бъде взето след преминаването на третата вълна на коронавирус в Германия.

Ръководителят на Министерството на здравеопазването се позова на проучване на института „Роберт Кох“, според което на 15-ия ден след приключване на ваксинацията хората са по-малко заразни от тези, които имат отрицателен тест за COVID-19 и нямат симптоми на болестта.

В момента Германия е под карантина, но не толкова тежка, колкото през зимата. Отворени са училища и детски градини, фризьорски салони, салони за красота, магазини за цветя и книги. Без тестове можете основно да посещавате само супермаркети.

Увеличението на броя на заразените намаля през януари и февруари, но от март процентите отново започнаха да нарастват експоненциално. Експертите отдават това на разпространението на по-инфекциозен щам. Предполагаше се, че от 22 март уличните тераси на ресторанти, кина и театри ще могат да възобновят работата си, но тези планове все още се отлагат. Ограничителните мерки са удължени до 18 април и вероятно ще бъдат засилени.

Поне едната част от ваксината в Германия е получена от 12% от населението - малко над 10 милиона души. Напълно ваксинирани са 4,3 милиона. /БГНЕС