Вал Килмър проговори отново след рака на ларинкса

Холивудският актьор Вал Килмър възвърна способността си да говори - умение, което беше загубил заради рака на ларинкса.

Компанията Sonantik използва изкуствен интелект, за да пресъздаде гласа на актьора, използвайки реплики от старите му филми. Този случай е пример за симбиозата на компютър и човек, но много експерти се опасяват, че тази технология може да се използва за зли цели.

Актьорът, известен по целия свят с ролите си във филми като "Батман завинаги", "Борба" и "Топ пистолет", загуби гласа си от рак на ларинкса. През 2014 г. той претърпя операция, която коренно промени кариерата и живота на холивудски актьор, лишавайки го от възможността да говори.

В края на миналата година Sonantic, компания за клониране на глас за актьори и звукозаписни студия, помогна на Килмър да възвърне гласа си.

„Гласът ми, както си спомням, беше отнет от мен. За другите е много трудно да ме разберат”, казва Килмър.

Компанията твърди, че инженерите извличат проби от гласа на Килмър от стари филми и ги почистват от фоновия шум. След това получените данни биват предадени чрез алгоритми за изкуствен интелект.

Самият Килмър е възхитен от технологията: „Sonantic майсторски възстанови гласа ми. Никога не съм мислил, че е възможно". /БГНЕС