Валя Балканска празнува 80-годишен юбилей

Народната певица Валя Балканска празнува днес 80-годишен юбилей.

През 1977 година, америкамският астроном и физик Карл Сейгън изпраща като послание в Космоса, изпълнението на родопската певица Валя Балканска "Излел е Делю хайдутин". Към космическите станции "Вояджър" 1 и 2 са прикрепени по една позлатена плоча с гласове, шепоти, песни и музикални произведения от нашата планета. Насочени към съзвездието "Малката мечка", станциите ще летят около 60 000 години. Това е най-високото признание за певческото дарование на Валя Балканска.

Валя Балканска е родена през 1942 година в махала Лагът, разположена между няколко високи върха на Родопа планина. Заедно с любовта си към шарените черги, губери, китни халища, Валя наследява и майчините и бабините песни. Баща си не помни, но знае, че като пеел той планината се люлеела. В къщи и по седенки, неусетно научава десетки песни от своя край. От 1960 година става солистка в Държавния Ансамбъл за Народни Песни и Танци "Родопа". С него посещава много страни в Европа. Без да прекъсне усилена концертна дейност, отглежда три деца. Значими национални и международни награди получава през 1965 г. - Златен медал на Първия Национален Събор в Копривщица, 1968 г. - Златен медал на Събора надпяване"В прослава на хайдутството", лаурет и медалист е на Световните Младежки Фестивали в София и Берлин.

По повод 60-ата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина“. /БГНЕС