Вълчев: Отваряме детските градини най-късно на 21 декември

Първи ще бъде възстановен учебният процес в детските градини. Най-късно на 21 декември ще отворим градините, а в училищата няма смисъл да се връщат децата за 22 и 23 декември, по-разумно е да тръгнат на училище на 4 януари, Това каза пред бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев, като уточни, че завръщането на учениците в клас зависи от епидемичната обстановка.

Няма съмнение, че децата малко или повече са преносители на коронавируса. Трябва да намалим средата на епидемично въздействие. Да, Франция и Англия са изключение с отворени училища, но повечето държави затвориха училищата.

Там, където имаме повече случаи затваряме. В последните седмици имаме много заразени учители, имаме и смъртни случаи, най-важното е да съхраним здравето на учителите. Имаме компенсаторно обучение в електронна среда, някъде е по-добро, другаде не толкова. Образователните пропуски може да се компенсират през юни месец, но животът на хората не може да се компенсира. В детските градини нямаме ефективна възможност за обучение в електронна среда, то не е и подходящо за градините, подчерта Вълчев. /БГНЕС