Вълчев: Всеки учител е иновативен, когато търси специфичен подход

„Основният проблем на системата е намаляващият брой ученици. Посетил съм 96 общини, в повечето говорим за включването на децата в образователния процес, но при вас този проблем е най-малък.”

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещението си във Второ основно училище „Проф. Асен Златаров“ в Смолян. Той поздрави ръководството на училището за добрите образователни резултати, завоюваните престижни награди и посочи, че учителите трябва да бъдат подкрепени именно сега, когато се залага на това часовете да са по-творчески, а учениците - по-активни, съобщиха от МОН.

Министър Вълчев подчерта колко важно е въвеждането на компетентностния подход, развитието на дигиталната компетентност и изучаването на втори чужд език за бъдещето на образованието. Той акцентира и върху възпитателната работа, чиято цел е всяко училище да проведе разговори със семействата за взаимодействие с родителите.

Директорът на училището Николай Колев разказа за успехите на учениците във външните оценявания, спортни и музикални мероприятия. Той посочи, че от неговото училище е стартирало състезанието "Млад огнеборец".

Министърът похвали проекта, по който работи училището - за създаване на областен център по безопасност на движението.

Министър Красимир Вълчев посети и защитеното средищно училище „Стою Шишков“ в село Търън, което утре чества своята 95- годишнина. В него учат деца от 6 населени места. Училището кандидатства за иновативно с програми за здравно образование в начален етап, за което министърът поздрави ръководството му.

Кметът Николай Мелемов благодари на учителите за работата с децата и на министъра и правителството за отношението към образованието.

„Всеки учител е иновативен, когато търси специфичен подход. Искаме повече училища да въвеждат проектно-базираното обучение. Искаме да ви насърчаваме да се учите един от друг, да споделяте опит и практики“, заяви министърът по време на срещата с учителския колектив.

По време на визитата си министър Вълчев посети и Средно училище „Васил Дечев“ в Чепеларе, където разговаря с учители от общината и им благодари за усилията, които полагат за включване на всички деца в образователната система, както и за постигнатите високи резултати на учениците.

Красимир Вълчев определи учителите като най-важния фактор в системата. „Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички професии”, каза той и припомни, че правителството е заложило 360 млн. лева за догодина за увеличение на учителските заплати и тази политика се изпълнява поетапно. На ниво държава също се акцентира на професионалното образование, но предизивкателството е да бъде обучено всяко едно дете.

Областният управител Недялко Славов каза, че наскоро е имал среща с ученици от училището по тяхна инициатива и е впечатлен от тяхната любознателност. Той каза, че политиките на министерството са адекватни към ситуацията в областта.

В срещите с ръководствата на училищата участие взе и началникът на Регионалното управление на образованието в Смолян Мария Семерджиева. /БГНЕС