Валдис Домбровскис: „Северен поток 2“ е спрян

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че проектираният от Русия газопровод „Северен поток 2“ е спрян и Комисията проучва съответствието на проекта с европейската енергийна политика, предават световните медии.

Енергиен проект, предизвикващ най-големи разногласия в Европа, Северен поток 2, е проектиран от руския енергиен гигант Газпром, за да удвои количеството газ, който постъпва от Русия направо към Германия, заобикаляйки традиционната транзитна държава Украйна.

Износът на руски стоки беше подложен на контрол на фона на натрупването на руски войски близо до Украйна, докато Москва се стреми да спре разширяването на НАТО. Русия отхвърля обвиненията, че планира да атакува Украйна, заявявайки, че може да премества войски на нейна територия, както намери за добре.

„Очевидно има определени действия от руска страна, които задействаха разследването на Европейската комисия дали „Газпром“ действа в тази ситуация в съответствие с пазарните принципи... За съжаление този проблем да се използват газовите потоци като военно средство не е нов“, каза Домбровскис.

Той каза още, че Европейският съюз ще направи всичко, за да няма възможност Русия да използва природния газ като оръжие.

„Северен поток 2“, който минава по дъното на Балтийско море от Русия до Германия, беше завършен през септември, но чака разрешение от регулаторните органи в Германия и ЕС.

Федералната мрежова агенция на Германия, която регулира електроенергийния, газовия, телекомуникационния, пощенския и железопътния сектор в страната, през ноември спря процес за сертифициране на газопровода, заявявайки, че операторът трябва да регистрира юридическо лице в Германия.

Домбровскис каза също, че Европейската комисия планира да одобри пакет от помощ от 1,2 милиарда евро (1,4 милиарда долара) за Украйна във вторник. / БГНЕС