Валентин Димов: Излизаме напълно мотивирани да си свършим работата срещу Южна Африка

Българският национален отбор по тенис е напълно готов за мача срещу Южна Африка в турнира за Купа Дейвис. Това заяви на днешната официална пресконференция капитанът на тима ни Валентин Димов, предаде репортер на БГНЕС. България ще бъде домакин на двубоя от Световна група II на Световното отборно първенство за мъже в петък и събота (16-17 септември) в Българския национален тенис център. Националите ни тренират в комплекса в Борисовата градина от края на миналата седмица.

Валентин Димов.

Настроението в отбора е доста добро“, сподели Димов по време на днешната официална пресконференция. „Започнахме нашия подготвителен лагер в неделя. Най-важното е, че всички са здрави. Намират се в добра спортна форма. От няколко дни наблюдаваме тренировките на отбора на Южна Африка. Използваме и централния корт, който има много подобрения и изглежда страхотно. Всичко е наред и сме готови за мача“.

Победителят в мача между България и РЮА ще се класира за плейофите за влизане в Световна група I през 2023 г. Българският треньор е сигурен, че големият залог няма да повлияе негативно на състезателите, а напротив - ще бъде един допълнителен стимул.

Не бих казал, че ще има допълнително напрежение“, каза Валентин Димов. „Когато момчетата са на корта, не мислят за това какъв ще бъде резултатът от тяхната победа, а мислят единствено каква ще бъде тяхната игра. Освен това момчетата са професионалисти и са свикнали да се справят с такива ситуации и да играят под напрежение. Ще излезем напълно мотивирани, за да си свършим работата по най-добрия начин“.

Заедно с капитана в срещата с медиите участва и лидерът на националния ни отбор Димитър Кузманов (№162 в световната ранглиста). Освен него в състава са включени Александър Лазаров (№332), Александър Донски (№587) и Пьотр Нестеров (№877). В тренировъчния лагер по специална покана на капитана Димов през цялата седмица се включват също Габриел Донев (№895) и младите таланти Янаки Милев (18 г.), Илиян Радулов (17 г.).

Подготовката върви по план. Имаме всичко необходимо, предоставено от българската федерация по тенис“, сподели първата ни ракета Кузманов. „Както и треньорът каза, всички момчета са здрави, което е най-важното. Другото важно нещо е, че има повече юноши, отколкото преди мача с Парагвай. Това много ме радва, защото за тях това е безценен опит. Опитваме се да наблюдаваме отбора на Южна Африка, откакто са пристигнали, защото нямаме много информация за тях. Особено за техните играчи на сингъл. Но мисля, че вече придобиваме необходимата представа“.

Димитър Кузманов.

Относно самия предстоящ двубой Мико заяви: „Очаква ни труден и тежък мач, защото мачовете за Купа Дейвис винаги са такива. В тях тенис качествата не са най-важни. Важни са други фактори, особено психологическите. Най-важно е желанието и борбата на корта, а не това какви качества притежаваш или пък мястото ти в ранглистата. Така че абсолютно всички се готвим за тежък мач, който е и много важен за нас“.

В състава на гостите от Африка са записани само трима тенисисти, от които опит на професионално ниво има само специалистът на двойки Рейвън Клаасен (№73 в света на двойки). На сингъл капитанът Кристо ван Ренсбург ще разчита на двама от най-талантливите играчи в колежанската лига на САЩ - Филип Хенинг и Лейтън Кронйе.

Благодарим за топлото посрещане“, обърна се Ван Ренсбург към българските медии. „Първо трябва да ви кажа, че се храним много добре. Кухнята тук е страхотна и вече посетихме няколко забележителни местенца с впечатляващо меню. Хората са много дружелюбни. Аз съм много радостен, че се виждам тук с моя стар приятел Пол Макнами. Ние сме играли един срещу друг преди много години“.

Капитанът на южноафриканците определи българския отбор като фаворит на теория, но подсказа, че ще разчита на елемента на изненадата: „Тенисът е много интересен спорт. Ако говорим на хартия, България е фаворит. Но когато имаш играчи от колежанската лига, които нямат ранкинг, всъщност това може да е предимство, защото другите не ги познават и не знаят какво да очакват от тях. Освен това мачовете са във формат два от три сета и този по-къс формат до голяма степен изравнява силите“.

Първата ракета в тима на РЮА Филип Хенинг пък сподели: „Това е моят четвърти мач с националния отбор за Купа Дейвис и съм много развълнуван да съм тук. Не съм играл много отдавна на клей корт, може би от четири години. Така че ми отне известно време да свикна, но вече се чувствам добре. За мен е чест да представям страната си отново. Очевидно първата ракета на България Димитър Кузманов е елитен играч. Той е постигнал много. За да съм честен, не знам много за останалите момчета във вашия отбор. Със сигурност за мен предстоят два много тежки мача на сингъл, срещу много силни съперници. Вероятно това ще са най-високо ранкираните тенисисти, срещу които някога съм играл. Но аз нямам търпение да се боря с тях до край“.

Кристо ван Ренсбург.

Мачът между България и Южна Африка се открива е петък с два мача на сингъл, първият от които започва в 13:00 ч. В събота първо ще се изиграе срещата на двойки от 11:00 ч., а след това и ответните два сингъла. Жребият ще се тегли утре от 13:00 ч. на централния корт в БНТЦ. Входът за зрители по време на двата състезателни дни ще бъде свободен. Всички срещи ще се излъчват на живо в ефира на българската спортна телевизия B1B.BOX. /БГНЕС