Валентин Димов: В последните години Григор не е играл за отбора и сме свикнали с това нещо

В последните години Григор не е играл за отбора и сме свикнали с това нещо. Това заяви капитанът на националния отбор по тенис за мъже Валентин Димов на днешната пресконференция преди мачовете с Казахстан от Световна група I на Купа Дейвис този уикенд на кортовете на Българския национален тенис център (БНТЦ), предаде репортер на БГНЕС. Срещите с казахстанците са на 16 и 17 септември. В тима на България са включени Димитър Кузманов (№179 в световната ранглиста), Александър Лазаров (№477), Пьотр Нестеров (№707), Александър Донски (№802) и Янаки Милев (№569). Първите четирима класираха отбора ни в Световна група I, печелейки категорично като гост на Нова Зеландия с 3-1 победи.


Първа ракета на Казахстан е Александър Бублик №29 в световната ранглиста. Тимофей Скатов е № 123 в света, а Михаил Кукушкин е № 244. На двойки Казахстан разчита на Александър Недовесов № 46 двойки и Андрей Голубьов № 66 двойки.


„Започнахме лагера в понеделник заедно с всички момчета, заедно с нашите млади юноши, които част от разширения състав за Купа Дейвис. Имаме едно ново лице, което заявено. Това е Янаки Милев. Останалите четирима са основния състав – Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Пьотър Несторов. Провеждаме лагера в София от понеделник. Момчетата са добре. Готвим се за мачовете на сингъл и няколко формата за мача по двойки. Всеки един мач, който проведем, ще бъде важен за нас“, започна Димов.


„У дома и стените помагат. Разчитаме на подкрепа от любителите на тениса. Мое желание е да видя голяма част от нашите състезатели и треньори да гледат най-добрите ни тенисисти. Това е един пример за тях и мотивация“, допълни той и отговори на въпрос на казахстански журналист по отношение отсъствието на първата ни ракета Григор Димитров:

„Провели сме разговори с екипа на Григор Димитров, изявили сме желание да е част от отбора. Участието му в състава е помощ и ставаме по-силни. Доказало се е във времето, че е страхотен играч. Отговорът е, че не е съвместимо с неговата програма. Не се вписва по най-добрия начин. В последните години Григор Димитров не е играл за отбора и сме свикнали с това нещо. Неговото име е допълнителна мотивация, но пък и за тях е мотивация да постигнах успех без участието му в отбора“.

„Познаваме добре играчите на Казахстан. Един от играчите е много изявен. Те са на високо ниво. Някои от нашите момчета са играли мачове срещу тях. Ние сме позитивни за протичането на срещата. Винаги постигането на успехи носи самочувствие. Това дава увереност, но пък е допълнителна отговорност, с която трябва да се справим. Разбира се, радвам се, че момчетата са професионалисти и никой не се е задоволил за това, че сме се класирали в горната група, а искаме да надграждаме“, добави капитанът на националите.

Колегата му начело на казахстанците Юрий Шчукин не отрече, че отборът има предимство предвид липсата на Григор в отбора ни. „Първо, искам да благодаря за гостоприемството. Вече сме цяла седмица тук, момчетата се готвят усилено и чакат с нетърпение предстоящите мачове с България. Да, разучили сме детайлно българите, имаме ясна представа как да им се противопоставим. Знаем, че Григор не е в отбора. Наистина това отслабва отбора на съперника. Трябва обаче да внимаваме, защото всеки домакин се чувства добре на собствени кортове. Но, да, отсъствието на Григор е предимство за нас. В Казахстан тенисът се развива с доста бързо темпо сред децата и юношите. В повечето градове се изграждат непрекъснато тенис центрове. Сплотеност, взаимоподдръжка и всеки да помага на другия – това за мен олицетворява Купа Дейвис“, заяви той.

Един от играчите в отбора на Казахстан – Тимофей Скатов, сподели, че е концентриран върху мачовете на сингъл, но при необходимост ще бъде готов и за включване на двойки. „Бях тук като юноша на 15 години, донякъде познавам България. Знам, че вие имате силни тенисисти, мисля, че нивото на българския тенис е доста високо. Моята настройка е за мача на сингъл, на двойки имаме изработен тим – но никога не се знае. От тук заминавам за Чалънджър в Австрия, след това имам два Чалънджъра в Португалия. Оттам-насетне с екипа ми ще решим къде да участвам“, каза 123-ият в световната ранглиста. /БГНЕС

Категории: