Валентин Кънев: Включването на държавата в търсенето на газ в Черно море е добро решение

Откриването на находища на природен газ от Румъния и Турция в дълбоко Черно море увеличават шансовете на България да намери собствен природен газ. Още повече, че и румънското, и турското открития са в непосредствена близост до българския блок „Хан Аспарух“.

Предвид сложната ситуация с доставките на „синьо гориво“ за България, би било добро решение, ако държавата се включи в търсенето на природен газ. Още повече, че в румънския и турския проект държавни компании са активно въвлечени.

Това заяви в интервю за БГНЕС енергийният експерт Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

Въпросът за доставките на природен газ за България придоби изключителна актуалност в края на април миналата година, след като страната ни се лиши от руското „синьо гориво“.

Една от възможните алтернативи се крие може би в дълбоко Черно море, където се правят проучвания от няколко години.

За перспективите България да има собствен добив на газ, който да я направи енергийно независима, разговаряме с експерта Валентин Кънев.

Той припомни, че в дълбоко Черно море има два блока, които се намират под лицензионен режим и още един, за който предстои да се организира конкурс за проучване.

„Основният блок е „Хан Аспарух“, в който работят двете компании - Total Energy и OMV. В продължение на доста години те извършват проучвателна програма, както и 3D – сеизмични проучвания. Последните се извършват на най-високо ниво с използване на най-новите методи“, разказа Кънев и добави, че след тези проучвания консорциумът на този етап разглежда възможността за сондиране в този дълбоководен блок, който е много голям – площ от 14 хиляди кв. км.

„Предполага се, че интересите са в североизточната част на блока, който попада между две открития, които са направени в дълбоководната част“, посочи експертът. Едното откритие е направено от Румъния. Находището „Домино“ е открито от консорциума, включващ „ЕксонМобил“ и OMV, в дълбоководния блок „Нептун“ и е със запаси между 40-80 милиарда куб.м. Другото откритие е свързано с трите находища, които намери Националната турска петролна корпорация през последните 2 години. През август 2022 г. те откриха газ в находището в Сакария, впоследствие бяха открити още две находища, като едното от тях е на север от Сакария. Първото е около 400 милиарда, второто е около 140 милиарда и третото последното около 60 милиарда куб.м.

„Откритията в Румъния и Турция са много важни предвид перспективите на България. Може да се предполага, че има такива перспективи в тази част, която попада между тези две открития. Там вероятността не е малка. Нещо повече – турското находище, което беше открито, се намира в непосредствена близост до границата с България. Сходствата на геоложките условия и на геоложките данни дават възможност да се направи такъв извод“, заяви Валентин Кънев.

В настоящата сложна ситуация с доставките на „синьо гориво“ за България, държавата трябва да бъде по-смела в търсенето на алтернативи. Би било добро решение, ако тя се включи в търсенето на природен газ в дълбоко Черно море, убеден е експертът.

„Вероятността да се открие природен газ в дълбоко Черно море е много по-голяма, отколкото е било преди това. Бих казал, че дори е по-голяма, отколкото когато сондираше Турската петролна корпорация. Това са неща, които трябва да се имат предвид“, заяви експертът.

Той даде за пример нашите съседи Румъния и Турция, където държавата под някаква форма участва в тези проучвания, които се увенчаха с открития на находища в непосредствена близост до българския блок „Хан Аспарух“.

„Нека да погледнем откритията в Турция и Румъния. В Турция то е направено от националната петролна компания, която е 100% държавна собственост, а в Румъния – от консорциум между „ЕксонМобил“ и OMV, но „Ексон“ преотстъпи правата на „Ромгаз“, която бих казал е преобладаващо държавна компания. Така че държавното участие е много засилено в тези две открития. Т.е. една такава ситуация е нормална и би била добре възприета. Още повече, че държавата ще подпомогне да се развие този проект, като участник в него“, подчерта Кънев.

Пример за успешното участие на държавата е Турция. Там тяхната национална компания си е поставила целта да разработи в най-кратки срокове откритите на находища, като амбициите са това да стане до края на тази година. „Всички сили в Турция са ангажирани, за да може този проект да бъде успешен“, заяви Валентин Кънев. /БГНЕС

Категории: