Валентина Георгиева: На Олимпиадата се целя в чисто изиграване и финал на прескок

На Олимпиадата се целя в чисто изиграване и финал на прескок. Това заяви родната състезателка по спортна гимнастика Валентина Георгиева на пресконференция в Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС. Гимнастичката ни бе избрана за Спортист на месец март, след като спечели златен медал на прескок на Световната купа и олимпийска квота за Игрите в Париж това лято. На събитието присъства и личният й треньор Филип Янев.


„Световните купи преминаха наистина доста добре след завръщането от тежката контузия. Другата седмица ни предстои Европейско първенство в Италия за девойки и жени, на което ние гоним чисто изиграване и финал на прескок. След това имаме Световна купа във Варна в края на май месец, в средата на юни имаме Републиканско първенство и края на юли идва Олимпиадата. През цялото това време ние ще се подготвяме на максимално ниво и ще гоним наистина добри резултати“, започна тя.

Георгиева се върна и към Световните купи в Кайро и Котбус. „Класирането е от гледна точка на това дали ние ще бъдем доволни на него. Ще се пазя да съм здрава. Аз лично не съм очаквала, особено на първата световна купа в Кайро. Там като отидохме, наистина отидох с желанието да се върна отново на големия подиум, да усетя тръпката, когато вдигнеш ръка и трябва да се представиш добре пред съдиите. Не очаквах дори да попадна във финала, след като не знаех конкуренцията. След като попаднах във финала, не очаквах, че ще имам медал, да не говорим за второ място. На Световната купа в Котбус нещата бяха малко по-различни, защото имахме премеждия с полетите, даже и се разболях. Очаквах, че там нищо няма да направя, че няма да си скоча хубаво прескоците. Но се мобилизирах, събрах се и се представих отново много добре“, каза още гимнастичката ни и продължи:

„Това наистина много помага, защото в Германия през 2022 на Европейското – това, че бях единствена жена, имаше още пет девойки с мен. Не бях сама в стая, имах с кого да си обеля две думи, за да не се сривам психически. И сега, особено когато сме пет жени в отбор, това ще помогне наистина много и на подиума, както аз от моя страна, надявам се и те от тяхна страна да помагат“.


Георгиева сподели, че целта й на Олимпийските игри, които започват в края на юли, е чистото изиграване и финала на прескок. „Със сигурност не отивам с цел просто да се снимам на тази Олимпиада. Следим много каква е конкуренцията, ще натоварим повече и прескоците, защото това е най-силният ми уред. Не сме решили още дали ще играем многобой там или само за един уред ще отида. Ще гледаме чистото изиграване и се целим към финала“.

Личният й треньор Филип Янев каза, че от завръщането на възпитаничката му след контузия, Георгиева показва много по-зряла гимнастика. „Реално погледнато, от контузията насам, от нейното завръщане на състезателния подиум Валя показва една много по-зряла гимнастика“. /БГНЕС