Валентина Григорова-Генчева: Златото възвръща блясъка си (ВИДЕО)

Златните и сребърни монети и кюлчета са един от най-интересните и красиви подаръци за предстоящата Коледа и Нова година, предаде репортер на БГНЕС.

Предстоящата 2020 г. е високосна и по тази причина традиционно се подаряват или колекционират сребърни монети и кюлчета. Fibank е най-големият търговец на монети и кюлчета от благородни метали у нас и предлага широка палитра от продукти, които са подходящи за всеки клиент.

„Разполагаме с много и различни продукти, като се започне от нискобюджетните парички за Коледа, изработени от сребро със сравнителни ниско тегло, медалчета, за деца с фигурки на сурвакарче, коледна елха, плюшено мече, които са с цветни изображения и са много атрактивни“, заяви за БГНЕС Валентина Григорова-Генчева, директор на „Злато и нумизматика“ във Fibank.

Много обичани и търсени са и монетите, които са посветени на Новата година по Лунния календар. За китайците следващата година ще премине под знака на плъха или мишката.

„Предлагаме една много свежа и елегантна монета от 1 тройунция сребро с проба 999/1000. Тя е изработена за поредна година от нашия официален партньор Новозеландския монетен двор. Той притежава едни от най-модерните преси за изработване на монети с авангардна технология за впръскване и нанасяне на цвета, които превръщат всяка монета в едно своеобразна бижу“, каза експертът.

Много популярни сред потребителите остават и монетите на теми от българската история и културно наследство. Тук специално внимание заслужава серията „Панагюрско съкровище“, от която вече се отсича втора емисия, след като първата беше разпродадена успешно на колекционери и любители. Тази колекционерска серия е плод на едно изключително сътрудничество, много рядко срещащо се по света – между културна институция, какъвто е Регионалният исторически музей в Пловдив и такъв важен субект в международната нумизматика, какъвто е Новозеландският монетен двор. Монетите възпроизвеждат в миниатюра съдове от Панагюрското златно съкровище. „Те са сребърни по 1 тройунция с позлата на съответния съд. Колекцията е снабдена и с много подробен сертификат, който на български и английски дава детайли за намирането и същността на Панагюрското съкровище, както и с една много интересна карта, върху която са поставени най-знаменитите тракийски съкровища, откривани по българските земи“, разказа Валентина Григорова-Генчева.

„Златни пари за черни дни“

Освен красив подарък за предстоящите празници златните и сребърни монети и кюлчета са предпочитана инвестиция. Интересът към тях расте през последните години на несигурност на световните пазари.

„Печалбата в инвестиционно злато и сребро е много атрактивна. Ще спомена няколко цифри за изминалите 20 години. През този период златото е повишило цената си с над 1000 долара за тройунция, което прави скромни около 300% печалба. Мисля, че никой друг финансов инструмент не е носил такава доходност. Само за изминалата година цената на златото е нараснала с около 20%, което също е една много висока доходност“, подчерта Григорова-Генчева, която е един от най-авторитетните експерти в областта на търговията с благородни метали у нас. Тя обърна внимание на факта, че всеки инвеститор избира момента, в който да вложи парите си в благородни метали, но „категорично златото се явява един традиционен класически финансов инструмент, който запазва стойността си и неизменно я увеличава във време на финансови кризи или несигурност“.

Инвестиционните монети са по-лесно разпознаваеми. Рекордьор в това отношение на българския пазар е монетата Наполеон – 20 френски франка. Това е една историческа монета, която не познава пренасечки, за разлика от австрийските инвестиционни монети. Популярна е с множество изображения – с образите на Наполеон Бонапарт и Наполеон III, а също така със символа на Франция Мариана и богинята на плодородието Серес. Всички тези монети от 20 франка се обозначават условно с наименованието Наполеон.

„Извън тази монета, която исторически е най-популярната, имаме и множество други от така нареченото инвестиционно злато или както са по-популярни по света bullion. Те са отсечени от различни монетни дворове. Първата в хронологичен исторически план е южноафриканският Крюгерранд. Първите й емисии са от 1967 г., но има и множество други – Австралийско кенгуру, Американски орел, Британия и на последно място по изброяване, но не на последно място по красота – европейската инвестиционна монета Виенска филхармония, върху която са представени голямата бална зала във Виена с органа и множество музикални инструменти“, каза експертът.

В зависимост от финансовите си възможности хората се ориентират към различните номинали, но определено все още най-популярни се тези от ¼ или 1/10, т.е. на тегло от 3 до 8-10 грама. По-скъпите монети са купуват по-рядко или се поръчват в чужбина, сподели наблюденията си за родния пазар Валентина Григорова-Генчева.

При инвестицията в злато тя съветва да спазваме стария еврейски закон за спестяванията: една трета в налични пари, една трета в недвижими имоти и една трета в злато.

„Българинът притежава достатъчно пари в наличност, съдейки по банковите депозити, има и повече недвижими имоти, отколкото повечето европейци. Златото исторически малко изостава. В миналото до Втората световна война голяма част от частните притежания са били иззети от държавата, за да се плащат репарации или са претопени. След промените в социално-политическата система след края на Втората световна война населението теоретично не трябваше да притежава злато и не трябваше да извършва сделки със злато. След началото на новото хилядолетие режимът беше либерализиран и в момента много хора обръщат внимание на инвестициите в злато“, каза Валентина Григорова-Генчева.

Всички, които искат да направят сериозна инвестиция в злато над половин килограм, не купуват по обявените цени на дребно. За тях се извършват индивидуални сделки, внос от чужбина с минимално натоварване над борсовата цена. Тези сделки с оглед дискретността и запазването на интересите на гражданите се извършват в банковите офиси на Fibank по договаряне.

Важни ли са сертификатите?

Един от най-често задаваните въпроси е за сертификатите, които се издават при покупката на инвестиционно злато.

„По стандартите на Лондонската метална борса, която е стожерът на целия пазар на благородни метали в света, всяка монета или кюлче с характеристиките на инвестиционно злато или сребро се маркира съгласно определени изисквания и според определени стандарти. Хартиеният сертификат или сертификатът върху вакуумирана пластмасова опаковка са важни дотолкова, доколкото оформят един подаръчен завършен вид на продукта. При обратното изкупуване е определяща маркировката върху кюлчето. Тя е по-важна, защото ясно показва пробата на продукта и неговото тегло“, обясни директорът на отдел „Злато и нумизматика“ във Fibank.

Най-сигурните места за съхраняването на златото остават банковите сейфове – в БНБ и в търговските банки. Те са защитени помещения с ограничен достъп, пък и цената на българския пазар е достъпна – малко под 400 лева годишно. Той дава сигурност на собственика.

„Златото е пари, всичко останало е кредит“

И централните банки, и правителствата, и частните инвеститори обръщат все по-голямо внимание на жълтия метал, поставяйки го на определена позиция в инвестиционните портфейли.

Валентина Григорова-Генчева отбелязва, че в наши дни все по-често се сблъскваме с феномена, който преди малко повече от 100 години беше формулиран от големия банкер Джей Пи Морган, че „само златото е пари, а всичко останало е форма на кредит“. „Виждаме как националните банки запазват едно съществено място на златото в своите резерви. През отиващата се година те преустановиха подписването на споразумение, което ограничаваше количеството на продаваното от тях злато. Те категорично заявиха, че не само не смятат да продават инвестиционно злато, а обратно – смятат да увеличават дела му в националните валутни резерви. Златото възвръща блясъка си. Дали ще бъде свързвано с нови инвестиционни инструменти или не, близкото бъдеще със сигурност ще покаже“, прогнозира експертът. /БГНЕС