Валери Йорданов: Сред "Хъшовете" разделение няма, има сред смелостта

Нещата някъде се объркаха. Политиката няма място в театъра, особено в националния театър. Твърдим, че имаме много талантливи български режисьори, но не може да ги преброим на пръсти. Спектаклите на Александър Морфов носят духовност и карат хората да водят децата си на театър.

Това заяви пред бТВ актьорът Валери Йорданов. Той коментира сътресенията в Народния театър „Иван Вазов” – скандала между главния режисьор Александър Морфов и шефа на PR-отдела Велислава Кръстева, довел до оставката на драматурга Захари Карабашлиев и депозирането на такава от страна на Явор Гърдев. Служебният министър на културата Велислав Минеков пък разпореди пълна проверка на първата ни сцена.

„Ние сме бойци, трябва да сме бойци и трябва да оцеляваме“, заяви актьорът от „Хъшове“, който от 18-годишен се занимава с театър и е в тези среди. По думите му в един момент започва да ти писва да лежиш под трамвайните линии и да си пред парламента на протест.

Той съобщи, че Александър Морфов от два месеца се е опитвал да води разговор с ръководството и действието му не е провокирано от някаква нужда от пиар, защото той е бил и продължава да бъде канен по цял свят и самото му име е пиар, няма нужда да си прави такъв чрез скандал.

Актът на протест на Александър Морфов беше предварително обявен пред мен и колеги в двора на театъра, заяви още Йорданов и добави: Неговият призив беше използван политически.

„След всички опити каза „аз ще го напиша“ и „аз ще го направя“. Трябва нещо да се случи, след като не може нормално и с приказки. Това е обявен протест, единственото, което могат да искат от него е да боядиса вратата“, заяви актьорът по повод надраската с надписи „ДПС” и „изчезвай” врата на Кръстева.

Йорданов обясни, че със страхотна надежда е очаквал появата на Васил Василев в качеството му на директор на Народния театър. „След като се случи всичко това, аз не смея да го критикувам, защото желаех да се върне. Ако критикувам директора, критикувам себе си“, смята той и добави, че все пак Василев е допуснал грешка в упражняването на властта.

Актьорът определи като „другарски съд от времето на социализма” назначената от директора Василев комисия за вътрешна проверка на режисьора Морфов, която да установи дали той е извършил нарушение на Закона за защита от дискриминация, надрасквайки вратата на Кръстева.

Валери Йорданов е категоричен, че този проблем е трябвало да се реши вътрешно, но е прераснал в по-голям, именно затова актьорът предполага, че има и някакъв натиск отвън.

Сред "Хъшовете" разделение няма. Има разделение сред смелостта. Освен всички материални неща, които носят спектаклите на Александър Морфов, те носят духовност и карат хората да водят децата си на театър, заяви още Валери Йорданов. /БГНЕС