Валежи и гръмотевици, 12 области с жълт код

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Увеличението на облачността ще обхване по-голямата част от страната, ще е предимно купесто-дъждовна, с валежи от дъжд и гръмотевици, има условия и за локални интензивни количества и градушки, предаде репортер на БГНЕС.

Минималните ще са между 8° и 13°, в София около 9°.

Обявен е жълт код за валеж и гръмотевици в 12 области на Северна и Южна България. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Силистренска, Разградска, Русенска, Търговищка, Великотърновска, Габровска, Старозагорска, Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска. В тези области ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни, временно интензивни валежи с гръмотевици. Ще има условия и за градушки, локално количествата на валежа се очакват до 30 mm.

В крайните източни райони през по-голямата част от деня ще е предимно слънчево. Вятърът ще е до умерен от запад-северозапад, в източните райони от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София около 17°, по Черноморието 16-17, в северните райони 18-20, в южните 21-23 градуса.

В петък ще има разкъсана облачност, често ще е значителна в източните райони, ще остане малко по-хладно. Температурите в страната ще се движат от 16 до 20 градуса. /БГНЕС