Валиева ще продължи участието си на Олимпиадата в Пекин

Руската фигуристка Камила Валиева ще може да продължи участието си на Зимните олимпийски игри в Пекин, реши днес Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС). Миналата седмица стана ясно, че 15-годишната рускиня е дала положителна допинг проба на състезание в Санкт Петербург в края на декември, но въпреки това тя ще може да се състезава в индивидуалната надпревара в Пекин, която започва във вторник.

Камила Валиева ще участва в индивидуалното, което започва във вторник

След вчерашното изслушване на страните днес от КАС обявиха, че са отхвърлили жалбите на Международния олимпийски комитет, Световната антидопингова агенция и Международната федерация по фигурно пързаляне срещу участието на Валиева на Олимпиадата. По този начин рускинята, която вече спечели златен медал в отборната надпревара в китайската столица, ще бъде фаворит и за титлата в индивидуалното.

От КАС цитират в решението си "изключителните обстоятелства", включително и статутът на Валиева като "защитена личност", с което се визира това, че тя е малолетна. "Комисията реши, че ако ѝ бъде забранено да участва на Олимпийските игри, това ще ѝ нанесе непоправими вреди при тези обстоятелства", заяви генералният директор на съда Матийо Рийб. От КАС отбелязват и "сериозният проблем с ненавременното известяване за пробата", но решението на съда не означава, че Валиева е оправдана за положителната проба.

От Американския олимпийски комитет изразиха разочарование от решението на съда. "Това е поредната глава в систематичното и широкоразпространено незачитане на чистия спорт в Русия", заявиха американците.

Индивидуалната надпревара при жените във фигурното пързаляне започва утре в 12:00 часа с кратката програма, а свободната програма ще се проведе в четвъртък от 12:00. /БГНЕС