Ван Ий: Китай ще бъде глобална „сила за мир“

Китай ще бъде глобална сила за мир и стабилност, каза външният министър на страната Ван Ий на голяма пресконференция, на която се обяви против "потискането" на САЩ и изрази подкрепа за палестинците.


„Пред лицето на сложни сътресения в международната среда Китай ще продължи да бъде сила за мир, сила за стабилност и сила за прогрес в света“, каза Ван пред репортери. Той се срещна с пресата в кулоарите на най-голямата годишна политическа среща в Китай, която беше открита в Пекин по-рано тази седмица. „Двете сесии“ – паралелни срещи на китайския парламент и политически консултативен орган – предлагат рядък поглед върху стратегията на правителството, ръководено от комунистическата партия, за следващата година. Тазгодишното събиране се следи отблизо като сигнали за доверието към китайските лидери в настоящите геополитически условия, тъй като напрежението в Тайванския пролив продължава и войната на Русия в Украйна навлиза в третата си година.

Разширяващият се политически обхват на Китай предизвика търкания на множество фронтове, а пресконференцията на Ван дойде, след като лидерите на Югоизточна Азия и Австралия предупредиха тази седмица срещу действията на Китай, които „застрашават мира“ в Южнокитайско море. Китай демонстрира все повече мускули в Южнокитайско море, за което претендира почти изцяло въпреки международно арбитражно решение, което обяви позицията му за неоснователна. Кораби на китайската брегова охрана бяха обвинени във вторник в преследване на флотилия от филипински кораби, извършващи плаване за снабдяване. „Ние решително се противопоставяме на всички актове на хегемония и тормоз и твърдо ще защитим националния суверенитет и сигурност, както и интересите на развитието“, каза Ван в четвъртък. Той нападна това, което нарече усилията на Вашингтон „да потисне Китай“, като каза, че „желанието да се натрупват обвинения под какъвто и да е претекст е достигнало невероятно ниво“.

Нова парадигма

Ван повтори подкрепата на Китай за палестинците, когато беше попитан за продължаващия конфликт в Газа. Той каза, че Пекин подкрепя пълноправното членство в ООН за палестинска държава. „Катастрофата в Газа още веднъж напомни на света, че дълготрайното окупиране на палестинските територии вече не може да бъде игнорирано“, изтъкна Ван. „Дълго лелеяното желание на палестинския народ да създаде независима държава вече не може да бъде избягвано и историческата несправедливост, понесена от палестинския народ, не може да продължи поколения без да бъде коригирана“, добави той. Пекин призовава за незабавно прекратяване на огъня от началото на настоящата война между Израел и Хамас през октомври миналата година.

Ван също защити близките отношения на Пекин с Москва, като каза, че „Китай и Русия са създали нова парадигма за отношенията на големи сили, която е напълно различна от старата ера на Студената война“. Дипломатът-ветеран подчерта, че двустранните връзки почиват на "базата на неприсъединяване, неконфронтация и ненасочване към трети страни".

Западните сили критикуваха Пекин за отказа да осъди Москва за нахлуването й в Украйна през февруари 2022 г. Китай твърди, че е неутрална страна във войната в Украйна, но стратегическото му партньорство с Русия се е сближило от началото на войната.

Външният министър на Китай предупреди, че хората в Тайван, които търсят независимост, ще бъдат „ликвидирани от историята“. „Всеки на остров Тайван, който се опита да се бори за независимост на Тайван, неизбежно ще бъде ликвидиран от историята“, подчерта Ван И, добавяйки, че на демократичния остров „никога няма да бъде позволено да се отдели от родината“.

Позицията на Европейския съюз по отношение на Китай "не е осъществима", добави още първият дипломат на Китай на фона на натрупващото се напрежение между икономическите гиганти относно търговията, технологиите и други въпроси. Позовавайки се на представянето на Пекин от страна на ЕС като „партньор, конкурент и институционален съперник“, Ван Ий каза: „Това тройно позициониране не е осъществимо и всъщност доведе до ненужна намеса и пречки пред развитието на връзките между Китай и ЕС“. /БГНЕС, АФП