Ван Йи: Сътрудничеството между Китай и ЕС е гаранция за глобална сигурност

"Докато Китай и ЕС укрепват солидарността и сътрудничеството, няма да възникне междублокова конфронтация".


Това заяви китайският външен министър Ван Йи по време на визитата си в Испания.

Висшият дипломат заяви, че е готов да работи с блока за утвърждаване на свободната търговия, практикуване на многостранност, насърчаване на равнопоставен и организиран многополюсен свят и приобщаваща икономическа глобализация, съобщи US News.

Ван Йи каза, че Китай разглежда ЕС като "важна сила в многополюсния модел" и подкрепя европейската интеграция, развитието и растежа на ЕС, както и постигането на стратегическа автономия.

Главата на китайската дипломация направи тези коментари по време на среща с испанския премиер Педро Санчес в Мадрид. Той се срещна и с испанския си колега и с испанския крал Фелипе VI.


Ван Йи заяви, че Китай е готов да поддържа обмен на високо равнище с Испания, да засили взаимодействието в стратегиите за развитие и да задълбочи взаимноизгодното сътрудничество.

ЕС провежда политика на намаляване на икономическата зависимост от Китай, към който блокът се отнася с по-голямо подозрение поради близките му връзки с Русия.

През януари Европейската комисия представи планове за укрепване на икономическата сигурност на ЕС чрез по-строг контрол на чуждестранните инвестиции и по-координиран контрол върху износа и изтичането на технологии към съперници като Китай.

Пакетът на изпълнителната власт на ЕС е в отговор на многобройните рискове, породени от пандемията COVID, нахлуването на Русия в Украйна, кибернетичните и инфраструктурните атаки и повишеното геополитическо напрежение./БГНЕС