Ваня Григорова: Добро решение за хората с увреждания е да им дадем възможност да работят в общински предприятия

Добро решение за хората с увреждания е да им дадем възможност да работят в общински предприятия. Това каза Ваня Григорова, кандидат за кмет на София и водач на листата на Местна коалиция „БСП за България“ за общински съветници по време на среща с представители на организациите на хората с увреждания. Заедно с нея бяха лидерът на столичните социалисти Иван Таков, който е кандидат за общински съветник, както и други кандидати от листата на Местна коалиция „БСП за България“.

„Съществуват добри модели част от хората с увреждания да бъдат привлечени да работят за общински предприятия, коментира Ваня Григорова. - Това ще има и социален ефект. Тази тема ще поставим на масата веднага след изборите“.

В София все още няма заместваща грижа, а много от родителите на децата с увреждания нямат никаква възможност да упражняват професиите си и да бъдат пълноценни личности и граждани. На срещата беше изтъкната и необходимостта от жестов превод в болниците. Беше поискано съдействие за подкрепа на децата с различни сензорни или физически увреждания в училище, както и създаването на такава среда, че да е реална възможността те сами да избират къде и какво да учат, а не да учат в малкото училища, където това е възможно за тях.

За по-достъпна среда в столицата за хората с увреждания и за повече възможности за работа за тях и техните близки пое ангажимент още кандидатът за кмет на София от Местна коалиция „БСП за България“.

„Вие ме познавате, години наред бяхме заедно в Националния съвет на хората с увреждания и се борихме рамо до рамо през 2018 г., когато имаше опит да се посегне на инвалидните пенсии, обърна се Ваня Григорова към представителите на организациите. - Отворени сме за всякакви съвети и препоръки от хората, които на местно ниво се занимават с тематиката. До момента аз съм се ангажирала, и то много сериозно, на национално ниво с решаването на вашите проблеми и с подкрепата на вашите каузи.“

Тук чукате на отворена врата, каза още Ваня Григорова и обеща: „Със сигурност темата за достъпна среда и подкрепа на хората с увреждания ще бъде една от основните, която ще застъпваме в Столичния общински съвет, защото – да, нашата битка е за кметското място, но ние ще имаме представители и в СОС.“

Тя представи част от екипа си, сред които експерти и синдикалисти, които са плътно ангажирани със социалните каузи, а един от кандидатите за общински съветници - Иван Янев сам изпитва всекидневно подобни неволи, защото е незрящ. Ваня Григорова сподели, че тя самата също е усетила трудностите, с които хората с увреждания се сблъскват, грижейки се за свой близък човек с подобен проблем.

Лидерът на БСП – София Иван Таков очерта три основни приоритета за бъдещите общински съветници от Местна коалиция „БСП за България“. „Първо - осигуряване на физически достъп за хората с увреждания до районните бюра за социално подпомагане и услуги. Знаем, че на много места достъп няма или е неподходящ и чувството за социална изолираност е натрапчиво“, обясни Иван Таков.

Като второ той посочи специализирания транспорт, който към момента е с много разреден график и приключва работа в 17,30 часа всеки ден. Третото е недостъпната градска среда, която по думите му е „изключително сложна, дори и за хората, които нямат двигателни затруднения или не са в неравностойно положение, представете си какво остава за хората с увреждания“.

„Заедно с Ваня Григорова поемаме ангажимент да разрешим тези три проблема и разбира се, да ги поставим на вниманието на бъдещия общински съвет“, обобщи Иван Таков.

Ваня Григорова се ангажира да промени съществуващата до момента порочна практика при строителството на сгради инвеститорът да не изпълнява законовите предписания за изграждане на достъпна среда за хора с увреждания, а вместо това да предпочете да плати глоба. „Ще направим така, че при всеки нов инвестиционен инфраструктурен проект, на инвеститора да не му е по-изгодно да не изгражда съоръжения за достъп на хората с увреждания“, каза Ваня Григорова.

За да съществува достъпна среда, много сериозна е темата за контрола над строителните фирми. Имаме отлична нормативна база, но законите не се спазват, предупредиха представителите на организациите и коментираха, че като цяло, в сферата на социалните услуги столицата изостава на общия фон.

Проблемите, които очертаха представителите на различните организации, бяха съвсем конкретни и многопосочни – от опасността, която създават тротинетките за незрящите хора с бързото си и безшумно придвижване или изниквайки като неочаквани препятствия по тротоарите до липсващите шахти и дупките по улиците, както и поставените кашпи по спирките на градския транспорт, който междувременно остава недостъпен за голяма част от хората с увреждания. Те поискаха работещи асансьори на метростанциите и съдействие за бързина при разрешаването на проблемите при подаване на сигнал.

По думите на хората с увреждания в шумната градска среда липсват достатъчно ясни звукови сигнали, няма свързаност, а тактилните пътеки са „непрофесионално изпълнени“, по подобие на велоалеите – започват от някъде и не водят до никъде. На организациите се дават най-разрушените сгради за центрове и е по-лесно да се построят нови, вместо да се пригодят съществуващите. /БГНЕС