Външната политика на Джо Байдън и Турция

С наближаването на президентските избори в САЩ на 3 ноември полемиката между президента на САЩ Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън достигна своята кулминация.

Известно е, че според всички проучвания Байдън има преднина. Много хора и институции дори казват, че за Тръмп играта вече е приключила и Байдън ще спечели. Въпреки това си мисля, че е по-добре да бъдем предпазливи, тъй като 3 ноември е далеч.

Един от най-често срещаните въпроси е: „Каква ще бъде външната политика на Байдън?“ По-добре е да нямате големи очаквания, тъй като се очаква Байдън да възприеме въшнополитическия курс на бившия президент на САЩ Барак Обама. Байдън, който беше вицепрезидент по време на управлението на Обама, изигра пионерска роля в Афганистан, Ирак и Украйна. Нека ви припомня, че той беше дългогодишен член на комисията по външни отношения, докато беше сенатор в периода 1973 - 2009 г. Байдън има широко външнополитическо минало.

В речта си в университета в Ню Йорк през 2019 г. Байдън заяви: „Според мен, външната политика в действителност е вътрешна политика, а вътрешната политика е външна политика. Те са дълбоко свързани”. Той добави, че сигурността на САЩ е пряко зависима от това да има „най-силната възможна мрежа от партньори и съюзници, които да работят един с друг“.

Нека да разгледаме възможната външна политика на Байдън.

Когато погледнем неговата политика в Азия, първото нещо, за което се сещаме, е Китай. Определяйки наказателните мита от Тръмп срещу Китай като самостоятелно решени и нередни, се очаква той да предприеме по-глобалистичен подход, като намали митата за някои продукти и наложи санкции в съответствие с международните търговски правила. Критикувайки търговския договор през януари, той подчерта, че Китай е най-големият победител. Очаква се той да активизира военноморските активи на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион и да установи по-тесни връзки с Индонезия, Япония, Южна Корея и Австралия. Той заяви, че ще се бори срещу преследването на 1 милион мюсюлмани в Китай и че Вашингтон смята, че Съветът за сигурност на ООН ще осъди Китай. Северна Корея е друг въпрос в региона и Байдън смята, че дипломатическите отношения трябва да продължат и Северна Корея трябва да прекрати използването на ядрените си оръжия, като добави, че няма да се срещне лично със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Близкият Изток е един от най-важните теми във външната политика на САЩ. Отношенията между САЩ и Израел са най-важният елемент, когато става въпрос за проблеми в Близкия Изток. Байдън, който се самоопределя като ционист, казва, че ще продължи да поддържа добри отношения с Израел, но вярва в решаване на израелско-палестинския въпрос по формулата "две страни". Според него е правилно американското посолство да остане в Йерусалим и заявява, че е против идеята Израел да се разраства несправедливо към жилищните райони на Палестина и че е отворен за финансова подкрепа на Палестина, която Тръмп прекрати.

По отношение на Иран Байдън е привърженик на връщане към ядрената сделка – тоест, на прилагането на мека сила спрямо Иран, но е категорично против производството на ядрено оръжие там. Според него, убийството на генерал Касем Солеймани е обтегнало отношенията с Иран.

Относно Сирия Байдън смята, че терористичните Отреди за защита на населението YPG/PKK трябва да бъдат подкрепени и че решението на САЩ да изтеглят войските си от Сирия е погрешно, тъй като това само подхранва хуманитарната криза и увеличава потенциалните печалби на терористите от Ислямска държава.

Байдън не изпитва топли чувства към Саудитска Арабия, която е отговорна за убийството на саудитския дисидент и журналист Джамал Хашоги и за гражданската война в Йемен. Следователно, от 2014 г. Байдън е имал дистанционна връзка със саудитците

Европейски съюз и Русия

Байдън, който е от ирландски произход, иска да установи по-тесни отношения с определени държави и особено с Франция. Той се обяви за връщането на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) като партньорство срещу Китай по отношение на 5G. Гърците се ползват с пълната подкрепа за Байдън, който познава добре нуждите на гърците и се старае да решава проблемите им.

Що се отнася до Русия, позицията му е, че Путин атакува западната демокрация и се опитва да отслаби НАТО. Байдън е привърженик на създаването на специална комисия за разследване на атаките на Русия срещу американската демокрация и оказване на по-голям натиск върху Русия с помощта на НАТО и Европейския съюз.

Възгледите на Байдън за Турция:

- Той е против съхраняването на ядрено оръжие във военновъздушната база Инджирлик.

- Обяви се против военните операции на Турция в Сирия и заяви, че САЩ са предали Отрядите за защита на населението YPG/PKK.

- Направи изявления, че се опасява за свободата на медиите и правата на човека в Турция.

- Подчертава, че Турция трябва да бъде изолирана заедно със своите съюзници в Източното Средиземноморие.

- Обяви се за изтеглянето на руските ракети С-400 от Турция, като заплаши, че в противен случай ще последват санкции.

- Не излезе с позиция относно групата на гюленистите (FETÖ) или екстрадицията на нейните членове в Турция и по време на дейността му като вицепрезидент по този въпрос не е направено нищо.

- Разкритикува решението „Света София” да се превърне в джамия.

- Заяви, че ще признае т. нар. арменски геноцид.

В свое интервю за „Ню Йорк Таймс” през януари Байдън заяви ясно, че САЩ трябва да се намесват във вътрешната политика на Турция и да оказва подкрепа, вземайки определена страна, подобно на действията на Вашингтон в миналото.

Той е посещавал Турция четири пъти. Първата визита е през декември 2011 г. по време на Арабската пролет, а втората се осъществи веднага след американските въздушни бомбардировки срещу терористите в Ислямска държава през ноември 2014 г. Последва трето посещение през януари 2016 г. за срещи срещу ИД, а за четвърти път Байдън дойде в Турция след неуспешния опит за преврат през август 2016 г.

Досега Байдън е отправил две извинения към Турция. През октомври 2014 г. той определи Турция като най-проблемната страна в Близкия Изток в реч в Харвардския университет След последвалите реакции, той се обади на президента Реджеп Тайип Ердоган, за да се извини. Второто извинение поднесе при последното си посещение след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Барак Обама беше един от първите, които се обадиха на Ердоган след атаката, като заяви, че „американският народ стои до вас“. Но Байдън се извини за това, че не е пристигнал достатъчно бързо след неуспешния опит за преврат.

Освен това от него се очаква да предприеме стъпки за премахване на забраната за приемане на имигранти от мюсюлмански страни, за подобряване на отношенията със Световната здравна организация (СЗО), за отказ от оттегляне от Парижкото споразумение за климата и присъединяване към ЮНЕСКО и Комисията на ООН по правата на човека.

Както винаги съм подчертавал, който и да стане президент на САЩ не трябва да прекъсва връзките с Анкара заради членството на Турция в НАТО и стратегическото ѝ положение. Анкара ще продължи да обсъжда и решава проблемите със средствата на дипломацията.

Ако Тръмп спечели изборите отново, отношенията между Турция и САЩ ще останат почти същите. Ако Байдън спечели, комуникацията няма да е лесна и ще се появят някои нови проблеми, но връзките няма да бъдат прекъснати изцяло.

Нека си спомним какво каза известният американски държавник Дийн Гудърхам Ачесън: „Успешните лидери не се грижат само за собствените си интереси; но и за интересите на своите съюзници. "

Който и да спечели изборите през ноември, международната репутация на САЩ ще продължи да се влошава, ако не се научат как да се грижат за общия интерес в отношенията си не само с Турция, но и с другите съюзници./БГНЕС

................

Али Чинар, "Сабах".