Външно министерство вика сръбския посланик

Сръбският посланик у нас е извикан в Министерството на външните работи за разговор. Причината е създаденото по вина на Белград напрежение в двустранните отношения, предаде репортер на БГНЕС.

Бившият говорител на диктатора Слободан Милошевич и настоящ външен министър Ивица Дачич отправи срещу България остри реплики по повод на изявлението на българския премиер Бойко Борисов. По време на среща на върха от Берлинския процес за Западните Балкани в петък нашият министър-председател беше заявил, че бъдещият ръководител на европейската дипломация Жозеп Борел би трябвало да изразява позицията на целия съюз относно Косово, а тя е – признаването и зачитането на суверенитета на тази най-млада балканска държава.

Това изявление предизвика невъздържана и недипломатична реакция от страна на Дачич. Според него „Бойко трябва да уважава позицията на Европейския съюз, а не да държи лекции на Борел“. Сърбия също ще извика временно управляващия нашата мисия в Белград за разговори.

Позицията на българския премиер, която е изцяло в духа на политиката провеждана от Брюксел по Косово, беше приветствана от властите в Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай благодари на своя колега Борисов.

БГНЕС припомня, че Косово обяви независимост през февруари 2008 г. Тя е призната до момента от над 100 държави по света, включително повечето страни-членки на ЕС и САЩ. /БГНЕС