Вархеи: Вратите ми са отворени за македонските българи

"Не съм запознат. Честно казано, това е нещо ново, което ми казахте, така че първо ще трябва да проверя". Това заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи на въпрос знае ли за промените в Закона за политическите партии и закона за неправителствените организации и фондациите в РСМ, които бяха приети безпрецедентно бързо и целят да затворят клубовете на македонските българи.

Той даде ексклузивно интервю в Страсбург пред Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Комисарят каза, че не се е срещал досега с българската общност в РСМ, но пред камерите обеща да се срещне с представители на организациите на македонските българи. "Разбира се, вратата винаги е отворена за всяка заинтересована страна от която и да е страна кандидатка," каза Вархеи.

По повод нападенията срещу клубовете на македонските българи, еврокомисарят по разширяването заяви:

"Мисля, че е много ясно, че при всяко нападение срещу която и да е общност в Северна Македония трябва да се предприемат последващи действия от страна на полицията и правителството. Именно това видяхме в случая с първото нападение. Наясно съм с нападението от вчера (първия инцидент от 21 ноември, когато бяха счупени прозорците на клуба в Охрид – бел.ред.). Надявам се, че правителството ще направи точно същото, както в предишния случай. Най-вече да започне разследване и не само да издири, но и да намери извършителя, което се случи в първия случай (палежа в Битоля – бел.ред.). Много се надявам, че и този път правителството на Северна Македония ще направи точно това, което направи с предишния случай. Другият въпрос, който повдигнахте, е за конституционното мнозинство. Много ясно е, че това е ангажимент от страна на Северна Македония да промени конституцията си, за да може да продължи напред по пътя към ЕС, така че мисля, че правителството работи за получаване на това конституционно мнозинство, тъй като това е много ясно условие за постигане на напредък."

На въпрос защо в годишния доклад на ЕК за РСМ няма и дума за нарушаване на правата на македонските българи, еврокомисарят заяви:

"Докладът за разширяването през тази година отразяваше работата, която вършим по процеса за присъединяване на Северна Македония. Докладът ни е много ясен: ангажирани сме да помогнем на Северна Македония и България да изпълнят договореното в преговорната рамка за присъединяване. Това означава да се гарантира пълното прилагане и изпълнение на критериите от Копенхаген, а това са много ясни критерии, когато става въпрос за правата на човека, политическите права, както и за правата на хора от малцинства и общности. Мисля, че е много важен наборът от критерии, който договорихме в преговорната рамка за присъединяване на Северна Македония, защото това създаде не само правен набор от задължения и правна рамка, но и политическа рамка, чрез която се надяваме да можем да решим всички тези въпроси заедно с добрата воля на двете страни. Така че много се надявам, че тази политическа и правна рамка ще проработи, тъй като виждам, че работата между двете правителства се е активизирала и виждам, че и на място това помага за преодоляване на най-важните трудности.

На въпрос на водещата може ли РСМ да започне преговорния процес, ако не направи конституционните промени и не включи българите в Конституцията, Вархеи отговори:

„Правилата са много ясни за всички. Първата междуправителствена конференция, която не е политическа междуправителствена конференция, е обвързана с изменението на Конституцията. Това е в преговорната рамка за присъединяване, и мисля, че за всички политически участници в Северна Македония е ясно, че това ще трябва да бъде изпълнено, ако искат да постигнат напредък. Вярвам, че правителството работи, за да получи това конституционно мнозинство“.

Що се отнася до президента Пендаровски, който заяви, че конституционните промени, включващи българите в конституцията, не са приоритет номер 1 за Северна Македония, комисарят коментира:

"Мисля, че е ролята на парламента да промени Конституцията."

След еврокомисаря Вархеи, и външният министър на РСМ Буяр Османи обяви желание за среща с македонските българи. "Може да разговаряме с основателите на тези клубове, за да видим какви са идеите им за отваряне на клубовете, за да ги направим мостове за сътрудничество," каза той пред Нова тв. /БГНЕС