Вархели: Възможни са преговори с Албания за членство в ЕС без Северна Македония

Въпреки че досега процесите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС протичат заедно, Брюксел може да ги раздели и да започне преговори за присъединяване с Тирана, ако българската блокада на Скопие продължи и ако не бъде намерено взаимно приемливо решение със София. Това заяви за Евронюз еврокомисарят по разширяването и политика на съседство Оливър Вархели.

Според него Брюксел може потенциално да продължи разговорите с Албания за членство в ЕС, дори ако преговорите със Северна Македония спрат.

"Ако отново се натъкнем на трудности със Северна Македония, което означава, че не сме успели в убеждаването на България и Северна Македония за взаимно приемливо решение, тогава въпросът е дали можем да продължим напред само с Албания. И ще трябва да разгледаме този въпрос", каза той.

Запитан дали формално „разделяне“ е опция, той отговори: „Може да е опция, да.“

Възможността за разделяне на Македония и Албания Вархели обяви по време на посещението си в Скопие във вторник.

„Работим усилено по случая със Северна Македония, но все още не сме достигнали желаната цел. Работим с членовете на ЕС, за да намерим решение и да се постигне споразумение“.

Според него Албания е изпълнила критериите за членство, но ако няма споразумение по въпроса за Северна Македония, предстои да се обмисли варианта за разделяне на двете страни. По този въпрос Вархели е разговарял и с премиера Зоран Заев и е било съгласувано, че трябва да се постигне напредък от страна на България и РС Македония.

Албания и Северна Македония трябваше да започнат преговори за членство в ЕС, докато процесът не беше блокиран през 2019 г. от Франция и Нидерландия, и двете враждебни към нови членове от Западните Балкани. Но Евронюз разкри по-рано този месец, че Брюксел планира нов тласък на Албания за присъединяване към блока, а Дитмир Бушати, бивш министър на външните работи на Албания, заяви, че евентуален график може да бъде обсъден на междуправителствена конференция през юни.

Мненията в Албания за присъединяването към ЕС са почти единодушни, като неотдавнашно проучване на Европейската комисия установи, че 97% от албанците са „за“. На неотдавнашните избори в страната никоя от партиите не се противопостави на членството в ЕС, а само критикува своите съперници заради забавяне на процеса.

Вархели може също да даде тласък на надеждите за придвижване на кандидатурите за членство на други страни от Западните Балкани, като Черна гора и Сърбия, които имат силно желание за напредък в процеса на присъединяване към блока. /БГНЕС