Варна излиза на протест в подкрепа на бизнеса

Варненци излизат на протест днес от 15 часа под мотото „Свобода за бизнеса”, предаде кореспондентът на БГНЕС.

"Едни от най-мрачните, позорни и ужасяващи страници на човешката история са резултат от дискриминация и погазване на човешките права. Отзвукът е мъчителен, дълъг, а вероятно и никога не отшумява напълно", пишат организаторите на протеста.

"Втора година животът на близо половин милион души, работещи и разчитащи за препитанието си на нашия сектор се превръща в залог на една здравна криза с жестоки икономически последици. В бизнеса несигурността и липсата на план излизат скъпо и горчиво. След поредните тревожни новини и липсата на какъвто и да било задоволителен спасителен изход за нас, не ни остава друго освен да се мобилизираме и да изразим своето недоволство с цялата непримиримост и категоричност, които законът ни позволява докато не ни бъде предложена задоволителна стратегия, която да ни спаси и съхрани. Защото нашият бизнес е като организъм, а организъм, който изразходва два или три пъти повече енергия отколкото получава няма как да оцелее. Колеги, призоваваме ви да използваме най-ценното оръжие, което имаме, а именно нашата многочисленост, и да защитим правото си на труд, което скоро за пореден път ще бъде прегазено", заявяват организаторите.

Предложение за ограничителни мерки на Главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпратиха от Министерството на здравеопазването.

Той е изпратил доклад до министъра на здравеопазването, с който предлага въвеждането на нови ограничителни мерки на територията на страната.

Преустановяване работата на нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Преустановяване работата на закрито на заведения за хранене; допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала, добавят още протестиращите. /БГНЕС