Варна все още бедства, 5-метрови вълни отнесоха крайбрежната в Бургас

Остава бедственото положение във Варна след ураганния вятър от събота през нощта, който взе жертва и нанесе сериозни материални щети. Днес учениците на територията на общината ще провеждат учебните си часове онлайн. В другия голям морски град - Бургас, петметрови вълни отнесоха крайбрежната ивица, заляха заведения и потопиха лодки.


"Бедственото положение във Варна вероятно ще остане до края на деня. Все още има клони, висящи по короните на дърветата", коментира кметът на Варна Благомир Коцев. По думите му, вероятно ще трябват няколко дни за пълното възстановяване.

Десетки населени места в областта са без ток. В почти всички общини, които са разположени в северната част на Варненска област, има обявено бедствено или частично бедствено положение. В 4 варненски училища, където е необходимо време за отстраняване на нанесените щети от урагана, обучението ще е онлайн 3 дни, уточнява БНТ.

В Девня са отменени учебните занятия. От кризисния щаб на Общината призоваха хората да не посещават Морската градина и Аспаруховия парк в следващите няколко дни, докато не бъдат разчистени. Има забрана да се слиза и до Вълнолома във Варна.

Цяла нощ остана затворен пътят Варна - Добрич за разчистване. От полунощ е възстановено движението по отсечката Добрич - Генерал Тошево.

Кметът Коцев съобщи още, че за справяне със щетите от природното бедствие, общината ще търси помощ и от държавата. „Ще искаме пари от фонда за бедствия. Ще видим за какви суми става въпрос – ако общината не може да ги поеме, ще трябва да ги поискаме от държавата”, каза Коцев, цитиран от Нова телевизия.

Силната буря, подчерта кметът на Варна, е повод да бъдат почистени шахтите в града. „Всички екипи са концентрирани в това”, поясни още Коцев.

Градоначалникът обяви, че ще има обезщетение за близките на загиналата вследствие на ураганния вятър жена. На сина на жертвата ще бъде оказана безплатна психологическа помощ.

В същото време и в 6 населени места в Шуменско остава бедственото положение до събота. Вятърът прекъсна електропроводи. Десетки селища са без ток, някои и без вода.

В Бургаско най-тежка остава ситуацията в Община Руен, където 30 села са без ток, а снежната покривка достигна 40 см. Силният вятър събори стълбове. Затворени остават Обзорският и Дюлинският проход.

„От близо 60 населени места, които вчера бяха без електричество, в момента са под 10. Нямаме сигнали за бедстващи хора и такива в нужда. Няма и непроходими пътни участъци”, заяви Пламен Янев, областен управител на Бургас. Пред НТВ той съобщи, че ще изисква прекратяването на договора с настоящата фирма за почистване на общината. /БГНЕС