Върнаха шефа на „ТАД Груп“ в ареста

Апелативният спецсъд върна в ареста обвинения в подбудителство за кибертероризъм собственик на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано по делото за мярката за неотклонение на собственика на "ТАД Груп" се появи и служителят на фирмата Кристиян Бойков, който е извън ареста. Искането на адвокатите на Тодоров Бойков да бъде разпитан не беше уважено. Отхвърлено беше и искането на прокуратурата делото да се гледа при закрити врата.

На снимката: Кристиян Бойков

След решението на съда прокурор Евгения Станкова, каза че са доволни от него. „В рамките на много кратък срок от време бяха събрани значителен по обем доказателства. Резултатът, от който е днешното съдебно решение“, подчерта тя. „Съдът оцени всички доказателства по делото в тяхната съвкупност. Тези, които бяха събрани и представени на първото разглеждане на делото, сега представихме и допълнителни доказателства. Съдът взе решение, че обвиняемият е обществено опасна личност и има достатъчно доказателства да се приеме обосновано предположение, че той е извършител на престъплението, за което е обвинен“, каза прокурорът в Апелативна специализирана прокуратура Даниела Ангелова. „След масираната атака тази седмица, напълно очаквахме да има такъв обрат. Не, че сме считали, че същият е обоснован или законосъобразен. Продължаваме да твърдим, че доказателства за подбудителство няма. Считам, че това е едно удовлетворяване на общественото напрежение по случая, позоваване има и на доказателства, които се тълкуват неправилно“, заяви адвокат Ина Лулчева. Адвокат Георги Стефанов посочи, че съдът е направил фактическа грешка. „Той се позова на снимки, в които участват други лица. Това е абсолютна фактическа грешка. Най-вероятно по-нататък ще я ползваме, защото на практика той се позова на доказателства, които не касаят Иван Тодоров и съвсем явно вие станахте свидетели на това нещо“, каза защитникът. Самият Тодоров по-рано днес не пожела да спре, за да говори пред репортерите. “Не мога да коментирам в момента”, заяви той и посочи, че не го притеснява нищо, просто иска да мине следствието. „Не съм поръчвал нищо“. Това каза Тодоров в отговор на въпрос поръчвал ли e нещо на Кристиян Бойков.

БГНЕС припомня, че фирма “ТАД груп”, чийто собственик е Тодоров, е заподозряна за хакерската атака срещу НАП. Изтичането на данни след хакерската атака на сървърите на НАП засегна около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица.

Миналата седмица Тодоров беше задържан на Летище София, а след това – освободен от спецсъда срещу гаранция от 100 хиляди лева.

Oт прокуратурата разпространиха част от доказателствата, събрани по делото. Това доведе до нов теч на лични данни. В разпространения имейл от обвинението не бяха заличили ЕГН-та.

Извън ареста са служителят на фирмата Кристиян Бойков и търговският директор Георги Янков. /БГНЕС