Варненският делфинариум празнува рожден ден, кръсти бебе тюлен Лия

Делфинариум Варна празнува днес 38 години от създаването си. По този повод бе дадено име на бебето тюленче, което се роди наскоро, разказва кореспондентът на БГНЕС от морската ни столица.

Тюленчето ще се казва Лия и е кръстено на баща си Лео. Все още посетителите няма да могат да виждат бебето, за да не бъде стресирано. С майката Бианка са отделени в самостоятелно помещение, а служителите полагат най-добрите грижи за тях, казаха от делфинариума.

Варненският делфинариум е открит на 11 август 1984 година и разполага с 1200 места. Размерите на басейна са 12 на 15 метра и дълбочина 6 метра, и се пълни с морска вода чрез специална помпена система. Водата се извлича от Черно море на 150 – 160 метра от брега и дълбочина 3 – 6 метра, където тя е най-чиста и се подлага на преработка преди да достигне до басейна.

В делфинариума има пет делфина – 3 женски и 2 мъжки – Кимбо и Доли са донесени от далечните брегове на Гватемала и Куба, а Йоана, Бимбо и Флипър са родени във Варна. В него вече има и 3 тюлена. /БГНЕС