Варшава: Берлин е в обсега на руските ракети

„Европа не приема достатъчно сериозно заплахата от Русия“, заяви полският външен министър Радослав Сикорски за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. Той подчерта, че Берлин е в обсега на руските ракети, разположени в ексклава Калининград.


Коментарите на Сикорски бяха последните от поредицата предупреждения от страна на западни официални лица за опасността от потенциална война с Русия.

От началото на пълномащабното нахлуване на руската армия в Украйна военните сили на НАТО засилиха капацитета и готовността си. Въпреки че перспективата войната да ескалира до тотален сблъсък между алианса и Русия досега е предотвратена, съществуват опасения, че Западът не е приел истински, че това все още може да се случи.

Генерал-лейтенант Александър Солфранк, командир на военния логистичен център на НАТО в Германия, заяви, че алиансът трябва да бъде подготвена за възможността от руски ракетни удари в Европа в случай на тотална война. Той предупреди, че Германия вероятно ще бъде една от потенциалните цели.

„Путин заплаши Полша, Латвия и Финландия. Когато заплашва някоя държава, той говори сериозно. Твърде често ние не сме го приемали сериозно", заяви Сикорски.

"Ядрените оръжия край Калининград, ракетите "Искандер", могат да достигнат Берлин. Винаги съм се учудвал, че това не е тема в Германия", добави главата на полската дипломация.

Сикорски подчертава, че общата икономическа мощ на Запада е 20 пъти по-голяма от тази на Русия, но въпреки това Русия има предимство в производството на боеприпаси.

"Трябва да мобилизираме силите си", призова той.

"Ако американците спрат помощта си, ще бъдем изправени пред сериозна дилема: или да заменим Америка, т.е. да удвоим усилията си, или да позволим на Путин да завладее Украйна", добави Сикорски.

Тъй като помощта от САЩ затъна във вътрешнополитически спорове, които до голяма степен не са свързани с Украйна, има опасения, че продължаването на американската подкрепа на нивото от 2022 г. и 2023 г. вече не е даденост.

Бившият президент Доналд Тръмп, фаворит в първичните избори на републиканците и вероятен кандидат за президент, отказа да се ангажира с дългосрочна подкрепа на САЩ за Украйна, ако бъде избран.

Вместо това той заяви, че основната му цел ще бъде да осигури мирен договор в рамките на 24 часа. Тръмп не е разкрил потенциалните параметри на такова споразумение, но то вероятно ще бъде при неизгодни за Украйна условия./БГНЕС