Варшава с остри критики към Киев заради извикания полски посланик в Украйна

Министерството на външните работи на Украйна извика посланика на Полша в Киев Бартош Чичоцки във връзка с изказване на Марчин Пшидач, съветник на президента на Полша. Пшидач заяви, че със забраната за внос на украински хранителни продукти (като същевременно разрешава транзитното им преминаване през полска територия) Полша защитава своя селскостопански сектор и че Варшава не може да поставя в това отношение чуждите интереси над своите. Призоваването на полския дипломат доведе до ответна реакция от страна на Варшава, както и до критики от страна на полски политици, не само от коалицията, но и от опозицията.


"Министерството на външните работи съобщава, че във връзка с изявления на представители на украинските власти посланикът на Украйна в Полша е поканен в централата на МВнР", написа във вторник полското външно министерство в Туитър.

По-рано през деня посланикът на Полша в Киев Бартош Чичоцки беше извикан в украинското МВнР във връзка с коментар на съветник на полския президент, според който Украйна трябва да покаже повече благодарност за подкрепата, която е получила от Полша.

Марчин Пшидач, помощник на полския президент Анджей Дуда, заяви наскоро, че "Украйна е получила наистина огромна подкрепа от Полша" и че тя "трябва да започне да я цени", съобщи TVP.

Пшидач отговори на критиките на Украйна във връзка с декларацията на Полша, че ще удължи забраната за внос на храни от Украйна. Полша все още разрешава транзита на украински хранителни продукти през своята територия, за да могат те да достигнат до други пазари.

Проблемът с украинските храни, които заляха полския пазар, след като ЕС отмени ограниченията за внос, за да помогне на Киев да се защити от руското нашествие, вби клин между двете държави, които се сближиха много, след като Москва реши да нападне съседката си.

"По време на срещата беше подчертано, че коментарите [на Пшидач] за предполагаемата неблагодарност на украинците за помощта, [предоставена ни от] Полша, са неверни и неприемливи", се казва в прессъобщение на украинското външно министерство.

"Убедени сме, че украинско-полското приятелство е много по-дълбоко от [непосредствените] политически цели. Политиката не бива да поставя под въпрос взаимното разбирателство и здравината на отношенията между нашите народи", се казва в съобщението на министерството.

"Никакви изявления няма да ни попречат да работим заедно за мира и изграждането на общо европейско бъдеще", добави украинското министерство.

Тъй като посланик Василий Зварич в момента е в Киев, където участва в конференция на украинските посланици, неговият заместник ще бъде извикан вместо него в полското МВнР, където ще се срещне с полски служител с подходящ ранг, заяви полският заместник-министър на външните работи Павел Яблонски.

Той добави, че когато "се върне от Киев на поста си, на първата възможна дата след завръщането му в Полша, ще определим дата за среща с посланик Зварич".

Реакция на полски политици

"Извикването на полския посланик, [...] който беше единственият [дипломат], останал в Киев в деня, в който Русия нахлу в Украйна, в украинското МВнР, никога не биваше да се случва", написа по-късно във вторник полският премиер в Туитър.

Както подчерта Моравецки, "в международната политика, в условията на продължаваща война и предвид огромната подкрепа, която Полша оказва на Украйна, подобни грешки не бива да се случват".

"Винаги ще защитаваме доброто име на Полша, нейната сигурност, а интересите на никоя друга държава никога няма да стоят над интересите на Република [Полша]", написа той.

Беата Шидло, бивш министър-председател на Полша, а понастоящем член на Европейския парламент, също смята, че Киев е трябвало да се въздържи от призоваването на полския посланик.

"Но освен това украинското МВнР направи и изявление, което е трудно да се опише по друг начин освен като странно. Украинското МВнР заяви, че полските изказвания относно неблагодарността на украинците за полската помощ са "неприемливи". Това е нещо нечувано. Не е работа на украинските власти да преценяват и критикуват по какви теми поляците решават да изкажат мнението си", написа Шидло в Туитър.

"Вместо да се възмущава и да прави абсурдни жестове и изявления, украинското правителство трябва да вземе присърце мненията, които идват от Полша", добави тя.

Политици от опозицията също изразиха недоволството си от начина, по който е бил третиран полският дипломат.

Владислав Косиняк-Камиш, ръководител на аграрната партия PSL, заяви, че добрите отношения между Полша и Украйна могат да бъдат изградени само на основата на взаимно разбирателство.

"Извикването на полския посланик от украинското МВнР определено беше грешка. Като Полша ние стоим на страната на независима Украйна, но интересът на нашата Нация винаги е от най-голямо значение за нас", написа Косиняк-Камиш в Туитър. /БГНЕС