Варшава: Трябват реформи срещу империализма на ЕС

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки обвини Европейския съюз в империалистическо поведение спрямо по-малките държави-членки.

Матеуш Моравецки, премиер на Полша

"Политическата практика показва, че позициите на Германия и Франция имат по-голямо значение от всички останали", пише Моравецки за германското издание "Die Welt", призовавайки за подход, основан в по-голяма степен на консенсус.

"Така че имаме работа с формална демокрация и фактическа олигархия, в която най-силните държат властта", каза той и добави, че трябва да се води борба с империализма на ЕС, както и с руския империализъм.

Премиерът, чието националистическо правителство на "Право и справедливост" (ПиС) неведнъж е влизало в конфликт с Брюксел по въпроси, свързани с върховенството на закона, заяви, че руската инвазия в Украйна е насочила вниманието към недостатъците на ЕС.

Той призова за "дълбока реформа, която да върне общото благо и равенството на преден план сред принципите на Съюза".

Политици от управляващата партия в Полша заявиха, че Варшава може да отвърне на удара на ЕС, ако страната не получи своя дял от средствата за възстановяване от пандемията. Брюксел сигнализира, че не е доволен от последните съдебни реформи в Полша./БГНЕС

Варшава / Полша