Варвициотис: Ердоган си играе с огъня и изолира Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган си играе с огъня и предизвиква огромни реакции не само от Гърция, но и от всички участници в международната система.

Това заяви заместник-министърът на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис в интервю за гръцкото радио „Скай“, като добави, че ходовете на турския президент показват "тенденция за допълнителна изолация на Турция".

Коментирайки решението на Анкара да изпрати войски в Либия, но и говорейки за последните позиции на Турция, Варвициотис казва, че "неоосманската визия на Ердоган не е нищо ново, но почти всички държави, към които той се е обърнал, са му обърнали гръб".

"Днес мога да кажа със сигурност, че не смятам тези стъпки за успешни. Те вероятно показват тенденция към изолация на Турция, но това не ни успокоява по никакъв начин. Нито сме спокойни, нито сме смирени, ние сме в състояние на бдителност. Във всеки случай правим дипломатическите стъпки, които трябва да направим. Най-важното е да се интернационализира проблема и да има ясно и единодушно осъждане и, разбира се, една от основните ни цели е да поддържаме сигурността в региона“, каза Варвициотис. /БГНЕС и МИА