ВАС отмени двойното броене на резултатите от изборите

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини.

Делото бе образувано по жалби на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, Мартин Димитров и Петър Славов.

Върховните магистрати казаха, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите. Според тях ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат.

По време на редовния брифинг на ЦИК по-рано днес, говорителите Цветозар Томов и Росица Матева посочиха, че комисията не е обсъждала решението на ВАС, но може да реши в колко секции да се направи контролното броене в деня на вота.

Томов каза, че отмяната на решението за броенето на контролните разписки не отменя самото решение. Това не означава, че самото решение не е в сила за останалите му части. Методически указания за страната има, каза говорителят.

Коментарите на политиците

Трите партии жалбоподатели определиха решението като победа.

"Победа за честността на изборите! Спечелихме делото срещу ръчното броене на машинното гласуване. Да видим дали новата коалиция на статуквото ще продължи", бе коментарът от "Изправи се БГ. Ние идваме".

“Решенията и на съда в Стара Загора, и на ВАС показват, че силата на аргументите и правото трябва да се уважава, че ние сме тези, които влизаме в битки и ги печелим. Съдът е последната гаранция срещу произвола в нашата държава”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

От формацията на двамата бивши служебни министри - Асен Василев и Кирил Петков - „Продължаваме Промяната“ заявиха, че машинното гласуване се доказа като една от ефективните мерки в борбата с купения вот и допринася за повишаване на доверието на обществото в провеждането на честни избори в 21-ви век.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни решението на ЦИК със страх. Страх ги е от контролните разписки, каза той. Според него приближени партии на Румен Радев манипулират софтуера и за тях е голям проблем да се преброят квитанциите. "Няма да се борят квитанциите - каквото искат да броят", каза още Борисов.

В позиция на БСП от левицата заявиха, че макар и да не се вписва в протокола, контролното броене ще гарантира, че резултатът от машината отговаря на действителния вот. Според тях при евентуално разминаване ще има основание за обжалване на резултата. "Ние веднага започваме подготовка нашите членове на СИК и застъпници да участват и стриктно да следят преброяването. Те ще ни изпратят резултатите от контролните разписки и още през нощта на изборите ще знаем обективен ли е машинният вот или не", заявиха от "Позитано".

„Контролните разписки могат да се сравнят с резултата от машините. Това е контролен механизъм, нищо друго. Според изборния кодекс решението на ЦИК задължаваше всяка комисия да брои разписките. Това щеше да забави процеса безспорно. Водещ щеше да е машинният протокол. Нашите колеги в ЦИК са си взели решението. Те гласуваха първо за 100% сравняване. Снощи са гласували против в чужбина да има 100% сравняване“, коментира и Тошко Йорданов от "Има такъв народ" в телевизионно интервю.

По думите му, ако разписките се разминават като бройка, това означава, че някой е махнал разписка. Т.е. тук намесата е на някой от комисията. Но според него това не е водещо в закона. Ако човек е сигурен, че няма бъркане в софтуера, всичко щяло да бъде наред, каза Йорданов. /БГНЕС