Вашингтон е обезпокоен от законопроекта за "чуждестранните агенти" в Грузия

Съединените щати изразиха загриженост, след като управляващата партия в Грузия внесе отново предложението за законопроекта за "чуждестранните агенти", което според критиците има за цел да смаже несъгласието и което миналата година предизвика масови демонстрации, предаде АФП.

"Дълбоко сме обезпокоени от внасянето в грузинския парламент на законодателство, основано на миналогодишния проектозакон за "чуждестранните агенти"," заяви в изявление говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

"Проектозаконът представлява заплаха за организациите на гражданското общество", каза той. "Той подкопава ангажимента на Грузия към евроатлантическата интеграция."

Управляващата партия "Грузинска мечта" заяви, че ще внесе отново законопроекта, който наподобява руския закон за "чуждестранните агенти", използван за заглушаване на инакомислието при управлението на президента Владимир Путин.

Предложението - осъдено от Европейския съюз, към който Тбилиси се стреми да се присъедини - ще бъде насочено срещу неправителствени организации, медийни организации и отделни журналисти, които получават чуждестранно финансиране.

Според "Грузинска мечта" тези групи ще трябва да се регистрират като "организация, преследваща интересите на чужда сила".

Партията се отказа от законопроекта миналата година под натиска на десетки хиляди протестиращи в Тбилиси.

Този ход вероятно ще подхрани още повече дълбоките разделения в Грузия, чието ръководство е обвинявано в отстъпление от демокрацията и в следване на авторитарните тенденции на Москва, което отменя годините на реформи, целящи да приближат страната към Запада. /БГНЕС