Вашингтон екзаминър: ФБР e използвано като оръжие за политически цели

По време на президентските избори през 2016 г. ФБР позволи да бъде използвано като оръжие за политически цели. Това е заключението на унищожителния окончателен доклад на специалния съветник Джон Дърам.


Това е отрезвяващ извод, силно подкрепен от фактите в доклада от 316 страници, който трябва да накара законодателите от двете партии да разчистят къщата в това, което би трябвало да е главният бастион на страната за правоприлагане, а не за огъване или нарушаване на закона.

Според доклада на Дърам разследването на ФБР от 2016 г. за предполагаем сговор между президентската кампания на Доналд Тръмп и Русия започва с един непроверен разказ за разговор отпреди няколко месеца в бар с неплатен външнополитически съветник на кампанията на Тръмп.

Без дори да се разговаря с първоизточника на информацията и в отклонение от стандартите на ФБР, беше започнато пълно разследване, въпреки че ФБР не разполага с информация, че някой от кампанията на Тръмп някога е бил в контакт с представители на руското разузнаване.

Това, което разузнавателната общност на САЩ научи в месеците, след като ФБР започна да шпионира кампанията на Тръмп, беше, че кампанията на Хилъри Клинтън е разработила свой собствен план за създаване на фалшив скандал, свързващ кандидата Тръмп с руския президент Владимир Путин и руските хакери, които компрометираха компютрите на Националния комитет на Демократическата партия.

Тези сведения, че кампанията на Клинтън разпространява лъжи за заговор на Тръмп с Русия, се приемаха за толкова достоверни и важни, че тогавашният директор на ЦРУ Джон Бренан информира президента Барак Обама за тях през август 2016 г. С други думи, операцията по дезинформация на Клинтън е била подозирана месеци преди изборите през 2016 г.

Този план за дезинформация на Клинтън, проявен в досието "Стийл", успя да предостави на ФБР дезинформацията, от която се нуждаеше, за да получи от федералния съд заповед за насочване на атаката срещу кампанията на Тръмп. Дори след като ФБР със закъснение се опита и не успя да провери дезинформацията в досието "Стийл", служителите на ФБР продължиха да използват лъжи в документите, подадени до федералния съд, наблюдаващ шпионирането на кампанията на Клинтън от страна на ФБР.

Служителят на ФБР, отговорен за изготвянето на тези документи, беше осъден за умишлено фалшифициране на документ, но получи само шамар, а никой от началниците му не беше подведен под отговорност за това, че не е контролирал недобросъвестния служител, хванат да лъже пред съда.

"Нашето разследване разкри, че висшите служители на ФБР са проявили сериозна липса на аналитична взискателност към информацията, която са получавали, особено от политически свързани лица и структури", завършва докладът на Дърам.

"В светлината на гореизложеното е необходимо ФБР и Министерството [на правосъдието] да продължат да признават, че липсата на аналитична строгост, очевидната пристрастност към потвърждаване и прекаленото желание да се разчита на информация от лица, свързани с политически опоненти, са накарали разследващите да не разгледат адекватно алтернативни хипотези и да действат без подходяща обективност или сдържаност при преследването на твърдения за сговор или конспирация между политическа кампания на САЩ и чужда сила."

Важно е да се отбележи, че в доклада на Дърам не се препоръчват нови закони или реформи. ФБР разполага с подходящи насоки; просто в този случай някои служители на ФБР са избрали да не спазват правилата на ФБР. Подробностите в този доклад сериозно накърняват предполагаемо безпристрастната почтеност на ФБР. Републиканецът Джим Джордан, председател на съдебната комисия на Камарата на представителите, вече призова Дърам да свидетелства в Капитолия.

Докладът на Дърам разкрива огромен скандал в структурата на разузнаването и правоприлагането във Вашингтон. Трябва да има значителни промени в ръководството, за да може организацията да си възвърне доверието. Ще са необходими години и решителни действия, за да се поправят огромните щети, нанесени от една дълбока държава, ангажирана с партийни действия в полза на Демократическата партия. /БГНЕС, Вашингтон екзаминър