Вашингтон: Израел трябва да избегне по-нататъшно разселване в южната част на Газа

Администрацията на Байдън е съобщила на Израел, че трябва да работи за избягване на "значително по-нататъшно разселване" на палестински цивилни в южната част на Газа, ако поднови сухопътната си кампания след настоящата пауза в боевете, съобщиха високопоставени американски служители.


Отделно от това говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че израелците са били отзивчиви, когато американски представители са повдигали този въпрос, съобщи „Гардиън“.

Белият дом, стремейки се да избегне нови мащабни жертви сред цивилното население или масово разселване, каквито се наблюдаваха преди настоящата временна пауза в боевете, подчерта пред израелците, че те трябва да действат с много по-голяма прецизност в южната част на Газа, отколкото в северната, заявиха служители.

Белият дом е започнал да оказва по-голям натиск върху Израел, че начинът на предстоящата кампания трябва да бъде "внимателно обмислен“.

"Сега в южната част на страната има още стотици хиляди души население, което не е имало преди израелците да влязат в Газа", каза Кърби.

"И така това е още по-голямо допълнително бреме за Израел, за да се увери, че са отчели правилно допълнителния невинен живот, който сега е в южната част на Газа", добави съветникът по национална сигурност.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху даде ясно да се разбере, че израелските отбранителни сили в крайна сметка ще подновят военните операции след приключването на сегашното, временно прекратяване на огъня.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че би желал паузата, която позволи и навлизането на така необходимата хуманитарна помощ в Газа, да продължи колкото е възможно по-дълго./БГНЕС