Вашингтон обмисля отказ да използва първи ядрено оръжие

Екипът за национална сигурност на президента Джо Байдън скоро ще разгледа условията, при които САЩ ще се ангажират да не използват първи ядрено оръжие, съобщи вестник Politico, позовавайки се на източници в Белия дом.

Помощниците на държавния глава също ще проучат възможността да се обяви, че "единствената цел" на ядрения арсенал на САЩ е да възпре ядрен конфликт, а не да го използва в отговор на конвенционални военни действия или друга стратегическа атака, като например кибератака. Пентагонът се противопоставя на тези възможности във връзка с предполагаемото „натрупване на оръжия от Русия и Китай“, добавя вестникът.

Пентагонът не иска да се откаже от концепцията за изпреварващ ядрен удар, за което настоява американският президент Джо Байдън, пише Politico, позовавайки се на източници.

„Десетилетната амбиция на Байдън да намали ролята на ядрените оръжия във военния потенциал на САЩ е изправена пред нарастваща съпротива от страна на Пентагона, особено след като наяве излезе информацията за нарастващите арсенали на Китай и Русия“, пише вестникът.

Politico признава, че се обсъжда както концепцията САЩ да не използват първи ядрено оръжие, така и евентуалното виждане, че единствената цел на ядрения арсенал на САЩ е да възпира ядрена война. И двете биха означавали важно отклонение от настоящата концепция на Вашингтон.

Очаква се среща на високо равнище в Белия дом по този въпрос да се проведе през ноември.

„Но някои в Пентагона виждат света по различен начин от президента, особено поради нарастването на ядрените сили на Китай и модернизацията на руските оръжия. Така че макар именно Байдън да има последната дума за ядреното позициониране на САЩ, министерството на отбраната вече търси пътища как да повлияе на пезидента така, че да не му се дава голям избор“, казва се в статията.

Източник от Пентагона разкри през изданието, че отказът от изпреварващ или превантивен ядрен удар е малко вероятно да бъде предложен на Байдън като един от вариантите за развитие на ядрените сили. Но говорителят на ведомстото Джон Кърби нарече тези думи "неточни" и каза, че има "подробен процес" на дискусии.

По-рано британският вестник Financial Times съобщи, че съюзниците на САЩ в Европа и Тихия океан оказват влияние върху Белия дом, за да му попречат да се окаже от концепията за изпреварващия ядрен удар. Противниците на преразглеждането, според изданието, са ядрените Великобритания и Франция, както и неядрените Германия, Япония и Австралия. Мнозина се опасяват, че Байдън обмисля преминаване към принципа на "единна цел", при който САЩ ще могат да използват ядрени оръжия само при определени обстоятелства. Засега САЩ не са се отказаха от концепцията за превантивен удар. /БГНЕС