Вашингтон оказва натиск върху Европа заради Китай

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман осъди в четвъртък оспорването от страна на Китай на европейската сигурност, икономика и ценности, като призова Европа да помогне на Съединените щати да се противопоставят на конкуренцията от страна на Пекин.

"Още преди президентът Си (Цзинпин) и президентът (Владимир) Путин да обявят партньорството си "без граници" през февруари, КНР (Китайската народна република) отправи предизвикателство към европейската сигурност, европейската икономика и европейските ценности", заяви Шърман, говорейки пред европейски репортери чрез видеовръзка.

Коментарите на Шърман последваха изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен, който наскоро определи Пекин като основна заплаха за световния ред, независимо от руската инвазия в Украйна.

Вашингтон обвинява Пекин, че иска да промени световния ред.

В речта си на 25 май Блинкен заяви, че Вашингтон участва в активна конкуренция с Пекин, за да запази настоящия световен ред.

Администрацията на Байдън говори за необходимостта от оказване на натиск върху Китай да играе по правилата, включително по отношение на споровете в Южнокитайско море и търговията.

"Въпреки че Пекин може да е на хиляди километри от нас..., действията на КНР имат също толкова голямо значение за бъдещето на Европа", заяви Шърман, като приветства настоящото сътрудничество с Европа, като все още се стреми да "уеднакви подходите ни".

Тя допълни, че "всички ние разглеждаме въпроси, свързани с веригите за доставки", в резултат на пандемията и войната в Украйна.

"САЩ не се стремят към конфликт" с Китай, нито към "откъсване на икономиката ни от КНР".

"Не искаме нова студена война", каза тя, „но не можем да разчитаме, че Пекин ще промени поведението си"./БГНЕС, АФП