Вашингтон призова съюзниците да ускорят помощта за Украйна

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова във вторник американските съюзници да ускорят финансовите плащания за Украйна, предаде АФП.

„Призоваваме нашите партньори и съюзници да се присъединят към нас, като изплащат бързо съществуващите си ангажименти към Украйна и да положат още усилия“, каза Йелън, когато прие украинския си колега Сергий Марченко.

Йелън каза, че по-бързата и по-голяма помощ ще помогне на Украйна, която се бори срещу бруталната руска инвазия, да поддържа основните правителствени служби и „да започне да изгражда и възстановява“.

Йелън подчерта, че Съединените щати ще започнат „да предоставят на украинското правителство през следващите седмици бюджетна помощ в размер на 4,5 милиарда долара, приета от Конгреса на 30 септември“.

„Ние се ангажираме да ви предоставим това финансиране възможно най-скоро, защото знаем колко е важно за подкрепа на вашата смела съпротива срещу незаконното нахлуване на Русия“, добави тя.

Пакетът бе част от по-голям пакет от 12,3 милиарда долара помощ за Украйна, съдържащ се в законопроект за временни разходи, за да се предотврати спирането на федералните служби. / БГНЕС

Вашингтон / САЩ