Вашингтон: Продажбата на F-16 на Турция не е свързана с членството на Швеция в НАТО

„Продажбата на изтребители F-16 на Турция не е свързана с членството на Швеция в НАТО, но някои членове на Конгреса правят връзка между двата въпроса“, заяви Държавният департамент на САЩ, цитиран от „Сабах“.


"Не смятаме, че двата въпроса са свързани или трябва да бъдат свързвани", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър на брифинг.

Повтаряйки предишните изявления на администрацията на Байдън, Милър поясни, че Вашингтон ясно е заявил на турското правителство, че продажбата на изтребителите трябва да бъде одобрена от Конгреса на САЩ.

"Има членове на Конгреса, които смятат, че двата въпроса са тясно свързани помежду си", каза Милър. „Нека не вярваме, че това е така, ние не сме единственият участник в този процес и изяснихме това директно на турските официални лица".

Милър не предостави актуална информация за сроковете.

Говорителят повтори позицията на САЩ относно присъединяването на Швеция, като заяви, че то "трябва да бъде одобрено възможно най-скоро", и добави, че САЩ оценяват подкрепата на президента Реджеп Тайип Ердоган за него./БГНЕС