Вашингтон решен на ограничени контакти с Русия

Администрацията на САЩ е решена да поддържа контакти с Русия в тези области, където има възможност за напредък и ако американската страна е заинтересована, заяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за журналисти от телевизия CBS, разпространено от Държавния департамент.

Ръководителят на американската дипломация беше попитан дали договорките между Москва и Вашингтон за размяната на руснака Виктор Бут за американката Бритни Грайнър показват, че има потенциал за промени в двустранните отношения. „Постоянно демонстрирахме, че въпреки наличието, меко казано, на проблеми в нашите по-широки отношения, въпреки военната агресия на Русия срещу Украйна, можем да работим по конкретни въпроси, по определени интереси, за да видим дали можем да постигнем напредък. Ние си сътрудничихме от самото начало, за да се опитаме да върнем американците, които бяха несправедливо задържани. И има области от нашите отношения, в които продължаваме да поддържаме определени контакти, например относно контрола на оръжията. И ще продължим да направете това, ако е необходимо, за да защитите американските национални интереси", отбеляза Блинкен, цитиран от медиите.

Държавният секретар на САЩ отбеляза, че размяната на Бут с Грайнер не предполага никакви допълнителни двустранни споразумения. Според него „целта тук е да върнем Бритни у дома“. „Целта беше тази, нито повече, нито по-малко“, подчерта Блинкен. Говорейки за освобождаването на руснака, държавният секретар на САЩ заяви, че са взети "трудни решения" от американска страна. Блинкен увери, че Вашингтон ще положи допълнителни усилия за освобождаването на Пол Уилън, американец, осъден в Руся за шпионаж. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ