Вашингтон: Русия подготвя мащабна инвазия в Украйна

Американското разузнаване изчислява, че Русия засилва подготовката за пълномащабна инвазия в Украйна и че вече разполага със 70 % от силите, необходими за такава операция, според американски официални лица.

Москва вече е събрала 110 000 войници по границите на Украйна и може да разполага с достатъчен капацитет, за да започне настъпление след две седмици, според тези служители, които информираха избраните членове на Американския конгрес и европейските партньори на САЩ през последните дни .

Те заявиха, че американското разузнаване не е установило дали руският президент Владимир Путин е взел решението да премине в настъпление или не, но че иска да е подготвено за всички възможни варианти - от частичното нахлуване в сепаратисткия анклав Донбас до тоталното нападение.

С темповете, с които руската армия продължава да се укрепва около Украйна, Путин трябва да разполага с достатъчно сили за мащабна инвазия, около 150 000 души, в средата на февруари, предупредиха те.

Ако руският президент избере най-драстичния вариант, той може да обгради Киев, украинската столица, и да свали президента Владимир Зеленски за 48 часа, според тези служители.

Те предупредиха, че конфликтът ще има значителна човешка цена с риск да причини смъртта на 25 000 до 50 000 цивилни, 5 000 до 25 000 украински войници и 3 000 до 10 000 руски войници. Това би причинило също приток от 1 до 5 милиона бежанци, главно към Полша.

Първият контингент от американски войници пристигна в Полша в събота, където американският президент Джо Байдън реши да изпрати подкрепления, за да защити страните от НАТО "срещу всякаква агресия", в разгара на дипломатически усилия, целящи да убедят Москва да изтегли войските си, струпани до границите на Украйна.

Русия отрича всеки намек за нахлуване, заявявайки, че иска само да гарантира сигурността си. / АФП, БГНЕС

Тагове: