Вашингтон се отказа от включване на Русия в терористичния списък

Днес администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че би било контрапродуктивно да се обяви Русия за "държава-спонсор на тероризма", отхвърляйки призивите на Украйна и законодателите да се предприемат тези мащабни действия.

Байдън, попитан от репортер дали ще включи Русия в черния списък на държавите, подкрепящи тероризма, отговори просто "не" след месеци на необвързващи отговори от страна на висши служители.

Днес прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че включването в списъка на терористичните държави "не е най-ефективният или най-силният път напред", за да "се потърси отговорност от Русия".

Тя заяви, че обявяването на Русия за такава би затруднило доставката на помощи за части от опустошената от войната Украйна или би попречило на групите за помощ и компаниите да участват в сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция, за превоз на крайно необходимото зърно от блокираните украински пристанища.

"Това също така би подкопало нашата безпрецедентна многостранна (коалиция), която е толкова ефективна за подвеждането на Путин под отговорност, и би могло също така да подкопае способността ни да подкрепяме Украйна" в преговорите, каза тя пред репортери.

Етикетът "държавен спонсор на тероризма" от страна на Съединените щати, най-голямата икономика в света, има широкообхватни последици, като много предприятия и банки не желаят да поемат риска от съдебни действия от страна на американските прокурори.

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада официално да обяви Русия за терористична държава след поредица от нападения, при които загинаха цивилни граждани, особено след удара по търговски център в Кременчук през юни, при който загинаха най-малко 18 души.

През август латвийският парламент обяви Русия за "държавен спонсор на тероризма", заявявайки, че тя извършва "геноцид" срещу украинците, но през юни френският президент Еманюел Макрон също изрично изключи този етикет.

Американски законодатели от различни партии, включително председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, призоваха Байдън да обяви Русия за държавен спонсор на тероризма, виждайки в това начин за засилване на натиска след месеците на икономически санкции заради нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари.

Съединените щати обявяват само четири държави за държавни спонсори на тероризма, като всички те са врагове на САЩ и имат много по-малки икономики от руската - Иран, Сирия, Северна Корея и Куба.

Куба беше спорно добавена обратно в списъка в последните дни от управлението на бившия президент Доналд Тръмп, който възприе твърд подход към управлявания от комунисти остров./БГНЕС, АФП