Вашингтон: Сепаратистката реторика на Додик е причината за наложените му санкции

Посолството на САЩ в Босна и Херцеговина (БиХ) реагира, след като президентът на ентитета Република Сръбска (РС) Милорад Додик отново заплаши, че РС ще обяви независимост, и заяви, че подобна реторика е причината за налагането на санкции от страна на САЩ, съобщи „Сараево таймс“.


"Сепаратистката реторика на Милорад Додик и заплахите за отделяне от БиХ са в разрез с Дейтънското споразумение и опасни не само за стабилността и сигурността на БиХ, но и за стабилността и сигурността на целия регион на Западните Балкани", заявиха от посолството.

Те казаха, че именно тези изявления и действия на Додик и опитите му да подкопае държавата Босна и Херцеговина са причината президентът на РС да бъде подложен на санкции от страна на САЩ.

"Съгласно Конституцията на БиХ няма право на отделяне на ентитет или друга поддържавна единица. Заблудите на г-н Додик са опасно отклонение от мирното, демократично и проспериращо бъдеще, което гражданите на Босна и Херцеговина, включително тези, които живеят в Република Сръбска, искат и заслужават", се казва в реакцията.

Американските дипломати заключават, че САЩ винаги са подкрепяли и ще продължат да подкрепят териториалната цялост, суверенитета и многоетническия характер на Босна и Херцеговина.

Президентът на РС Милорад Додик публикува интервюто си, дадено за хърватския вестник "Национал", в което казва, че ще вземе решение за "защита на РС, ако бъде засегната нейната собственост". Той заяви, че не е за отделяне от Босна и Херцеговина, но че има подкрепата на 10-15 държави, ако реши да го направи. Президентът на РС спекулира, че сред тези държави са и членки на ЕС.

На въпроса дали Русия е сред тези страни, Додик каза, че Руската федерация сега е заета с някои свои проблеми и въпроси, но че ще я попита.

"Русия зачита териториалната цялост на БиХ и това е официалната политика, с която се занимаваме. Тепърва ще видим как ще се държи Русия в момента на новата фактическа ситуация", каза президентът.

Той отново заяви, че РС ще обяви независимост, ако върховният представител Кристиан Шмид наложи закон за собствеността, т.е. че институциите на РС ще вземат конкретни решения.

"В същия момент ще насрочим сесия на Народното събрание и ще обявим независимостта на Република Сръбска. Какво друго трябва да направим? Аз само потвърждавам решимостта на политическото и държавното ръководство и на народа на Република Сръбска, че ако се посегне на собствеността, тогава Републиката е безсмислена, тя не съществува. Ние трябва да я защитаваме и ще вземем такова решение", заяви Додик.

Той заяви, че територията на РС обхваща 49% от Босна и Херцеговина, което е записано в Женевските документи като основа за Дейтънското споразумение, и че суверенната власт на образуванието е в тази област.

Освен обичайните мнения, че Шмид не е висш представител и не може да взема решения, и мнението, че не е виновен за това, за което го съдят в Съда на Босна и Херцеговина, Додик повтори и мнението, че БиХ не е устойчива.

"БиХ е неуспешна и не може да оцелее дълго, защото все още е под господството на Американската демократическа партия и нейния истаблишмънт", каза президентът на РС.

Говорейки за потенциалния конфликт, той заяви, че абсолютно никой не се нуждае от каквито и да било опити за насилие в тези райони.

"Що се отнася до отношенията, някои неща са завършени, хърватският народ е създал своя държава, сръбският народ също, а що се отнася до БиХ, БиХ е държава на преговорите и като такава, разбира се, изживява съдбата на държава на преговорите, а не на желана държава" , заяви Додик за хърватския седмичник "Национал".

Той каза, че е очевидно, че "всички в БиХ не са искали подобна страна, че тя е наложена по волята на една бивша велика сила и че през последните 30 години не е дала правото си на тази концепция". Съответно той смята, че вместо БиХ е трябвало да бъдат създадени три държави.

"Трябваше да се премине към друга концепция, която присъстваше на върха на Съединените американски щати чрез това, което предложи бившият съветник по националната сигурност Санди Бергер, а именно да се създадат три независими държави в Босна и Херцеговина, в които да преобладават сръбският, хърватският и бошняшкият компонент, който по-лесно би се развил и абсорбирал в международната рамка", добави Додик.

"Не само сърбите, но и мюсюлманите-бошняци, които смятат, че Босна трябва да бъде тяхна, т.е. централизирана в най-важната част, са също толкова недоволни и затова посягат към историята, за да отричат правата на хърватите и сърбите", твърди президентът на РС.

Той също така лобира за хърватите, като твърди, че искат да им откажат правата в председателството на БиХ.

"Затова казвам, че Босна и Херцеговина е страна на експерименти, в която все още живеят различни американски и други служби, които се опитват да обвинят всеки, който не е на тяхната позиция на фалшив мултикултурализъм, който всъщност се застъпва за доминиране на мюсюлманското мнозинство в Босна и Херцеговина", категоричен е Додик.

В тази връзка той заяви, че управляваният от него ентитет се бори, но това не означава, че трябва да се прибягва до всякакви форми на насилие.

Той повтори, че няма план за отделяне на Република Сръбска, но че това е вариант, който не трябва да се изключва.

"Така че нито сърбите, нито хърватите, нито мюсюлманите-бошняци, нито международната общност са доволни от БиХ. Ето защо трябва да се даде някакво решение и ние предлагаме да се върнем към първоначалния Дейтън, но този вариант не се разглежда", заключи Додик./БГНЕС