Васил Божков: Вече пети месец не разрешават на адвокатите ми да ме защитават

„Имам 18 обвинения. Засега… Те се дължат на показанията на едно лице. Под внимание не са взети показанията на десетки други разпитвани свидетели, които опровергават Прокуратурата”. Това написа обвиняемият бизнесмен Васил Божков в поредната си публикация във „Фейсбук”.

„На разпит не са извикани само ББ, Менда и VG (Вероятно се има предвид Бойко Борисов, Менда Стоянова и Владислав Горанов). Вече пети месец в България не разрешават на адвокатите ми да ме защитават, а съм с назначени служебни защитници”, оплака се Божков.

„Основното ми обвинение е за неплатени суми към бюджета. Това биха могли да бъдат обвинения към компаниите, които са спазвали законите и са заплащали всички данъци и такси стриктно. Половин милиард по данни на МФ, от които ви лишиха с лека ръка. Аз никога не съм дължал и не дължа пари на бюджета”, пише още бизнесменът от Дубай.

Според него финансовият министър Владислав Горанов „умишлено и целенасочено” е създал инсинуация, а прокуратурата се е „втурнала да прави внушения за огромни кражби”, за да прикрие разграбването на имуществото му, както и на неговите близки. Ю

Васил Божков публикува и нова извадка от чат, за който твърди, че е между него и премиера Бойко Борисов. В него Божков поздравя премиера за срещата на върха, провела се в София през 2018, а след това честити и рождения му ден. От своя страна Борисов му казва „Помагай”.

БГНЕС припомня, че прокуратурата е повдигнала на Васил Божков общо 18 обвинения, сред които за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Той бе обявен за общодържавно издирване. Впоследствие се установи, че се намира на територията на ОАЕ, където по последна информация е и до момента.

Според прокуратурата, организираната престъпна група, ръководена от Божков, е действала от 2014 година в цяла България и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари. /БГНЕС