Незрящи хора произвеждат филтри за автомобили

Над 150 млн. души в света имат проблеми със зрението и се нуждаят от защита на техните права. Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Управителния съвет на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев.

На снимката: Васил Долапчиев

Създаден през далечната 1921 г., съюзът скоро ще отбележи своята 100-годишнина.

„Дълга и голяма е историята на организацията, ще трябва да предадем тази щафета на следващите поколения, които трябва да я адаптират към новите реалности в България, Европа и света”, подчерта Долапчиев.

Съюзът на слепите в България има богата история. Той е първата организация на хора с увреждания в Балканския регион, а от създаването си до днес нито за миг не е прекратявала своето съществуване, независимо от историческите промени в нашата страна. Има две основни задачи – работа и достъп до информация.

„В Агенцията за хората с увреждания има над 350 предприятия, но в тях работят само 2500 души, от които 1500 са хора с увреждания. Ако добавим и интегрираната форма на заетост, 10% от хората в икономически активна възраст, с различен вид и степен на увреждане, практически работят в специализирана или обичайна среда”, каза още Васил Долапчиев.

Днес функционират само 3 предприятия за незрящи – в София, Плевен и Шумен.

„Софийското ни предприятие продължава да бъде специализирано в производството на филтри за двигатели с вътрешно горене и филтри за вентилационни и климатични инсталации. Второ производство се разви много през последните 10 години, бяха направени сериозни инвестиции. Въведохме най-модерните технологии, а в момента полагаме много сериозни усилия да направим още една значима инвестиция, която ще надхвърли 400 хил. лева”, обясни той.

„Производството ни е познато и се ползва с много сериозна оценка на качеството. Продуктите ни ползват АЕЦ „Козлодуй”, много болници и лаборатории, защото произвеждаме филтри с най-висок клас на пречистване - 99,9(9)%”, допълни още той.

Според него предприятието за филтри, което дава работа на около 50 души, спокойно може да бъде наречено „номер едно” в България, въпреки че се бори със сериозна конкуренция на вносни продукти от Турция и ЕС.

„Стопанската дейност не е основната. Неговата мисия е да защитава правата и интересите на хората с увреждания. В това си качество организацията е сред най-активните. Имаме статут на национално представителна организация, признат с решение на Министерски съвет”, подчерта Долапчиев. В това си качество организацията е член на Националния съвет – орган с консултативни функции към правителството, където практически се формира националната социална политика. „Наши експерти участват в серия работни групи, в комитетите за наблюдение на оперативните програми”, припомни той.

Организацията развива още редица дейности в областта на културата, науката и спорта. /БГНЕС