Васил Гюров: Справедливостта липсва на всички нива в държавата

Хората искат справедливост, която липсва на всички нива в държавата от много време, и това е причината, която изкара хората на улицата. Това каза в интервю за БГНЕС изпълнителят Васил Гюров.

Според него единственото сигурно днес е, че провеждането на предсрочни избори е наложително.

„При условие, че хиляди са излезли на улицата, а през цялото време политиците говорят за демократично избрано правителство, виждаме, че далеч не е демократично. Виждаме, че доверието е сведено до минимум“, добави още той.

Бунтарят по дух коментира и рокадите в кабинета „Борисов 3“.

„За всеки е ясно, че това е козметична промяна. Всъщност това не е промяна. Зависимостите в правителството от олигархични кръгове, и това което се случва в момента, показва, че това не е промяната, която търсят и искат хилядите хора, излезли на улицата. Иска се независимост на съдебната и на изпълнителната власт. С тези промени в кабинета се показва, че нищо не се прави. Ясно е, че зависимостите не са прекратени“, категоричен е той.

Гюров е убеден и по отношение на това, че нищо не се решава само с оставките и е необходима истинска промяна, която няма да дойде автоматично с оттеглянето на сегашната власт.

„Ако има нещо, което е сигурно, то е, че независимостта на властите е дълбоко сбъркана. Стъпките след тези оставки, рано или късно, е в още много други неща, които трябва да се случат. Не само промени в конституцията, статутът на главния прокурор също трябва да се коригира“, заяви той и добави, че в медийното пространство липсва гласът на протестиращите, които са заместени от политици, водещи 30-минутни монолози.

Той добави, че наред с исканите оставки на Бойко Борисов, на кабинета му и на главния прокурор Иван Гешев, протестиращите искат и оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

„Оставката на Кошлуков малко се премълчава, а това е едно от основните искания също. Телевизията си в ролята на четвърта власт е не по-малко важна от другите. Виждаме какво се случва там. Има подписка, която е подписана от над 1300 души, което е безпрецедентна в досегашната 30-годишна история на БНТ като независима телевизия. За съжаление, тя вече се явява зависима“, коментира Гюров.

Според него в настоящата ситуация е необходим дебат, който отдавна липсва. Гюров призова властимащите да излязат на дебат с протестиращите. /БГНЕС