Васил Терзиев: Имаме план и хора с политическа воля, които да дадат дългосрочен тласък на София

Нито един план няма стойност, ако няма добър екип и политическа воля. Ние имаме не само план, но и хората с нужната политическа воля да вземат необходимите решения и да дадат дългосрочен тласък на София, за да може да бъде една модерна и просперираща европейска столица.

Това заяви кандидатът за кмет на София от ПП-ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев по време на представянето на своята програма за управление на града, предаде репортер на БГНЕС. Кандидатът за градоначалник и експертната организация “Екипът на София” представиха и свое проучване за живота, нуждите и очакваните настроения на столичани.

Терзиев подчерта, че за да реализират своят план и задачи те ще следват определени принципи, от които няма да отстъпят.

„Първото и важно нещо е, че ще работим за ефективна и прозрачна община. Другото важно нещо е прозрачността и борбата с корупционния елемент. В София има достатъчно ресурс и ако той отиваше по предназначение, нямаше да си говорим за тези програми. Имаме политическа воля да го направим, за да може всеки един лев да отива по предназначение”, категоричен е той.

Според него, когато нещата се правят с приоритет и годността им е “повече от една зима”, то тогава ресурсът може да бъде използван по-ползотворно.

„Активно ще работим и на ниво община, и на ниво общински съвет, за да реформираме общинските дружества”, добави Терзиев.

Архитект Любомир Георгиев, който е начело на „Екипът на София" обясни, че хората асоциират София с възможностите за образование, кариера и т.н., но когато искат по-качествен живот те не смятат, че столицата е подходяща за отглеждане на деца.

Арх. Георгиев каза, че те са провели анкета и уточни, че инфраструктурата и благоустройство на кварталите е приоритет в тяхната програма и този приоритет съвпада и с това, което анкетираните също виждат като ключов проблем, който трябва да бъде решен. Той посочи, че в програмата им са подготвили работещи решения за справяне с задръствания, мръсен въздух, презастрояване.

Най-големите проблеми на София, които хората са посочили, Георгиев обобщи така: “Според гражданите на София общината не работи организирано”. Той отбеляза, че през следващите години ще работят за по-качествено взаимодействие между хората и общината.

Коалицията има няколко основни приоритета като на първо място е здравето. Те ще работят за енергийна децентрализация и реформа на системата за енергийни помощи и включването на гражданите в енергийни общности. Освен това предвиждат и затягане на контрола върху нерегламентираното горене и активно ще работят за справяне с калните точни в града. Приоритет е озеленяването на столицата, както и подобряването на условията в градския транспорт.

Обединението ще работи и за развитието на масовия спорт в столицата. Според тях, за да може да дишаме по-чист въздух, трябва да бъдат приети и конкретни мерки за справяне с отпадъците.

Коалицията предвижда засилване на контрола върху сметосъбиращите фирми, както и стимулиране на рециклирането. Освен това те ще работят за създаване на улеснен достъп до планината Витоша с градски транспорт чрез нови транспортни връзки и ограничаваме достъпа на коли на територията на парка, както и активирането на лифтовете, включително Княжевски и Драгалевски.

Коалицията си поставя като втори приоритет и реализирането на възможностите, които столицата има. Те поставят фокуса върху иновациите чрез развитие на високотехнологични индустрии, превръщайки София в иновативния център на Балканите.

Освен това се предвижда построяване на нови детски градини, както и поставяне на фокус върху качеството на грижата и задържането на учителите.

Коалицията ще работи са реформиране на управлението на туризма в Столична община, както и насърчаване на туризма като част от икономиката на града и превръщане на София в притегателна точка за посетители.

Екипът на Терзиев поставя и акцент върху културата. Те ще работят за осигуряване на равен достъп до качествена култура и творческо участие за гражданите чрез подкрепа за инициативните културни организации и медиатори в районите на София. Освен това приоритет за тях ще бъде и видимото присъствие на изкуство и култура в публичното пространство на града, както и достойното присъствие на културната памет на София в градското пространство и в разказа за града.

Коалицията иска да даде повече власт на районните администрации – поне 30% от общинските разходи за благоустройство да се управляват от районите при повишен и подобрен капацитет на районните администрации. Така районният кмет придобива права и ресурси, за да реализира общинската политика на терен.

Третият основен приоритет на екипа на Терзиев е редът. Те искат да превърнат София в подреден и сигурен град. Основните неща, върху които ще работят е да сложат край на ремонта на ремонта, прозрачна община, отворена към гражданите, по-бърза и ефективна работа на Столичния инспекторат, както и видеоконтрол и санкции в реално време.

Последният приоритет на екипа на Терзиев е създаване на ефективна община. Те ще работя за прозрачно и отговорно управление, дигитализация на услугите, оптимизация на структурата на общината, както и добронамерена администрация.

Основателят на “Спаси София” и водач на листата за общински съветници Борис Бонев коментира, че софиянци няма да се заблудят за пети път да подкрепят хора, които не са изпълнили своите обещания толкова дълго време.

Според него конкурентите им са бесни, защото са положили много усилия обединението да не се случи, но не са успяли. “Причината да сме толкова различни от управлявалите досега е, че ние искаме да управляваме, за да подобрим живота на хората, а те искат да продължат да крадат. Мотивацията е много различна и затова съм убеден, че нашата мотивация ще спечели”, посочи Бонев. /БГНЕС