Васил Терзиев: Мръсният въздух е системен проблем, трябва да го решим

Много пъти сме говорили за здраве и колко е важно то. Важно е да се отбележи какво разбираме под здраве - здравословен начин на живот, как софиянци да живеят по-активно и здравословно. Един от най-важните аспекти на това освен вода и храна, е въздухът. Проблем, с който систематично не можем да се справим. Това е системен проблем, който трябва да решим в следващите години. Това заяви кандидатът за кмет на София от ПП-ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев. Той представи какви мерки са включени в програмата му за справяне с мръсния въздух в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

“Чистият въздух е основополагащ за качеството на живот в един град”, посочи основателят на “Спаси София” Борис Бонев. Той напомни, че преди няколко години група НПО-та са решили да заведат колективен иск срещу Столична община, защото не се е справяла с осигуряването на чист въздух на софиянци. “Увенчахме се с немислим успех и Столична община беше осъдена, че не се справя с осигуряването на чист въздух на населението. Когато имаш само пет измервателни станции трудно можеш да засечеш реалните замърсявания на въздуха. Има недостатъчен брой измервателни станции и са разположени на странни места”, смята той. Бонев подчерта, че подобряването на чистотата на въздуха е работа на Столична община.

Депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев коментира, че “между 12 000 - 15 000 души загиват от замърсяване на въздуха, а в София - 600 души на годишна база. Причината да се появят 1/4 от инсултите и 30% от инфарктите се дължат на замърсяването. България измежду повечето европейски държави е на първо място по смъртност от въздушно замърсяване на глава от населението”, уточни той.

Депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев коментира, че всички знаем, че по време на зимния сезон въздухът, който дишаме става токсичен. “София няма никакви планове за оправянето на този проблем”, смята той. Според Сабрутев. Трябва да се създаде работеща програма за решаване на този проблем. Той отбеляза, че според него трябва да се поставят ВЕИ-та по сградите и покривите.

Кандидатът за общински съветник Симеон Ставрев посочи, че според него трябва да се увеличат велоалеите, да се подобрят услугите, които предлага градският транспорт, за да може той да е привлекателен за хората.

Освен това Ставрев подчерта, че трябва да се организира и довеждащият транспорт до и от метростанциите.

Депутатът от ПП-ДБ Илина Мутафчиева отбеляза, че калните точки са сред най-големите проблеми на кварталите. Според нея работата по озеленяването на кварталите трябва да продължи, но освен това трябва да се работи активно по създаване на зелени пояси край големите пътни артерии, както и изграждане на “джобове” в близост до натоварените пътни артерии, за да може зеленината, която се засади там да поема мръсния въздух.

Васил Терзиев посочи, че едно от най-важните неща, за да може да реализират идеите си в добри политики е да имат подкрепата на софиянци. “Политическа воля не ни липсва, не липсва подготовка. За всяко едно нещо сме подходили изключително отговорно”, каза той и добави, че подкрепата ще доведе идеите от света на добрите намерения в света на добрите политики. /БГНЕС