Васил Терзиев: Ще се борим "Топлофикация" София да работи прозрачно и качествено

“Топлофикация" София дава топлина на 450 000 души. Това е дружество, което от години е на загуба и не се управлява добре. Ние ще се борим в рамките на следващия мандат в "Топлофикация" София да бъдат изчистени всички порочни практики.


Това заяви Васил Терзиев, кандидат за кмет на София на местната коалиция “Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)”, предаде репортер на БГНЕС.

Терзиев, заедно с екипа на коалицията даде пресконференция по един от най-наболелите проблеми за софиянци - функционирането и състоянието на “Топлофикация” София, както и възможностите за решения на проблема. Той подчерта, че през следващия мандат ще положат основите дружеството да започне да работи правилно.


"Ще се постараем "Топлофикация" да работи прозрачно, отчетно и това да доведе до по-качествена услуга, която ние да ползваме”, каза още Васил Терзиев. По думите му, независимо от състава на следващия Столичен общински съвет, дружеството трябва да се реформира.


Екип от специалисти работи от месеци за изготвяне на цялостна концепция за реформа в топлинното дружество, съобщи водачът на листата на ПП-ДБ Борис Бонев.

Борислав Колев от “Спаси София” поясни, че паропроводите са с нарушена цялост, а служителите работят с повишен риск.

“Всички енергийни котли в “Топлофикация" София емитират по-високи емисии на азотни окиси, отколкото е по норма. Това засяга качеството на живот за всички софиянци”, подчерта още Колев. Той коментира, че Франция е пример, защото там функционират над 50 геотермални централи, които дават топлинна енергия на над 250 000 домакинства и това е при три пъти по-ниска себестойност отколкото нашата.


"Можем да вземем пример и от Дания, където действат над 120 слънчеви топлоцентрали с мощност над 1,1 гигавата, където цената на енергията е с 50% по-ниска”, коментира кандидатът за общински съветник.

Борислав Колев подчерта, че ПП-ДБ и "Спаси София" предлагат декарбонизация, децентрализация и диверсификация на производството.

"Нашата визия напълно съвпада с тази на ЕС за климатично неутрални графове и финансирането ще бъде намирано много по-лесно, а ресурсът, с който разполага “Топлофикация” ще се инвестира много по-умно”, добави Колев.

Симеон Ставрев, също кандидат за общински съветник, заяви, че целта на екипа на Васил Терзиев е от загуба, дружеството да мине на печалба.

"Защото сега задълженията на "Топлофикация" София растат и реално тя вече не е собственост на гражданите, а на кредиторите", отбеляза Ставрев.

В пресконференцията пред комините на ТЕЦ-а се присъедини и депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев. Той бе категоричен, че лошото управление на дружеството рефлектира най-вече на сметките на софиянци.

"В сметките ни има такса „корупция“", каза Сабрутев и продължи: "Сметките, които гражданите плащат са завишени и изключително неясно сформирани. Няма как един потребител да провери как е сформирана крайната цена".

"Топлофикация" има нужда от ново ръководство, а преди това София има нужда от ново управление, заяви още депутатът. /БГНЕС