Васил Велев: Искаме оставки в целата енергетика

От началото на месеца цената на електроенергията в България е най-скъпа в целия Европейски съюз. Причина за това е зловредното и некомпетентно управление на енергетиката в ущърб на икономиката и домакинствата. Искаме оставката на ръководството на Министерство на енергетиката, на Български енергиен холдинг (БЕХ) и на ТЕЦ „Марица изток 2“.

Това обяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България и ротационен председател на Асоциация на организациите на българските работодатели след среща със служебния премиер Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

Искаме анализ на поведението на ЕСО и НЕК. И след него ръководствата им също да подадат оставки, каза още Васил Велев и обяви, че работодателите са в протестна готовност.

Според него хората, които са в управлението на енергетиката, трябва да бъдат сменени с добросъвестни, а не с такива, които извличат позлва на гърба на домакинствата и на работещите.

Ние имаме монопол на БЕХ на борсата. Дружествата на БЕХ разполагат и предлагат по-голямото количество от електроенергия на умишлено високи цени, създавайки и умишлен дефицит, коментира още Велев и добави, че ЕСО е интегрирал пазара с Гърция, въпреки техните предупреждения, преди той да бъде интегриран с Румъния и оттам със Западна Европа.

Велев посочи, че за първите 10 дни ние имаме цена със 73% по-висока от тази в Германия, където българската индустрията и икономика изнася всяка година над 9 млрд. лева продукция.

Председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България коментира, че с търсене на решения няма да бъде преодолян окончателно проблемът, с който те се занимават още от 2015 г. и настоя хората, които се занимават с управлението на енергетиката трябва да бъдат сменени с добросъвестни.

От думите на служебния министър на енергетиката Андрей Живков стана ясно, че в последните 2 седмици направихме всичко възможно и "ТЕЦ Марица изток 2" работи така, както в близките години не е работил и поясни, че в момента работят 5 енергоблока от общо 8, като три от неработещите са в различни видове ремонти.

"Точно преди месец и половина също проведохме среща с тях – тогава темата беше дали да включваме „ТЕЦ Марица Изток 2“ на пазара или изобщо да не включваме. Тогава изразиха мнение, че "ТЕЦ Марица изток 2 не трябва да се включи. Нашият екип се ангажира ТЕЦ-а да не остане с 1 млн. мегават часа, а при всяка възможна ситуация, която позволява пазарът, ТЕЦ-ът да може да дава ликвидност на пазара", посочи Живков.

Той каза, че това, което може да поемат като ангажимент, за да се успокоят цените, е предлагане на ликвидност на цените на ел. енергия – включване на мощности с подходящи цени на пазара.

„Ще предложим на ТЕЦ-а да съкрати времето на обявените ремонти, за да въведем по-рано в експлоатация и други мощности", съобщи още той.

Живков заяви още, че е готов да си подаде оставката, ако му бъде поискана. /БГНЕС